Kurti: Dogovor o registarskim tablicama samo po principu reciprociteta

Vesti 18. apr 202212:14 > 13:22 3 komentara
N1

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da će kosovska strana sesti za pregovarački sto u Briselu da se postigne konačni dogovor o registarskim tablicama samo na principu reciprociteta.

„Krajnji rok, 21. april, krajnji je rok kada treba da se dve strane dogovore o registarskim tablicama, princip reciprociteta će biti tu kao srž svakog rešenja“, rekao je Kurti tokom odavanja počasti bivšem komandantu OVK Zahiru Pajazitiju u Prištini.

PROČITAJTE JOŠ:

Tog dana, 21. aprila, ističe privremeni sporazum o registarskim oznakama vozila između Kosova i Srbije.

Prema sporazumu, koji je imao rok važenja šest meseci, vozila na granici moraju da prekrivaju državne simbole samolepljivim papirom, kako pri ulasku na Kosovo, tako i u Srbiju.

Ovim sporazumom prekinuta je 12-dnevna blokada na prelazima Jarinje i Brnjak, koju su organizovali Srbi sa severa Kosova, nezadovoljni reciprocitetom koji je uspostavila Vlada Kosova.

„Napadi na policiju na severu teroristički“

Kurti je govorio i o napadima na policiju na severu Kosova

„Ministarstvo unutrašnjih poslova i Kosovska policija analiziraju uzroke i okolnosti ovih napada koje smo najoštrije osudili. Reč je o terorističkim napadima na policiju koja je na sreću za posledicu imala samo materijalnu štetu. Na agencijama za sprovođenje zakona je da istraže one koji su napadači, kako bi se videlo šta uraditi dalje u slučaju takvih napada.

Rekao je da Vlada Kosova nikada neće biti tolerantna na paralelne strukture Srbije na Kosovu.

„Izjave iz Beograda ne treba uzimati kao činjenice“

Kurti je rekao i da „tvrdnje Beograda ne treba uzimati kao činjenice“, tvrdnje poput one da je Kosovo od Ujedinjenog Kraljevstva dobilo veliku količinu protivtenkovskog naoružanja tipa „Dževelin“.

„Izjave koje dolaze iz Beograda nikada ne treba uzimati kao činjenice. Budžet Ministarstva odbrane povećan je za 52 odsto u odnosu na prošlu godinu. Za ove informacije treba da se obratite Ministarstvu odbrane, tražite informacije od Bezbednosne snage Kosova, a nikada iz Beograda“, rekao je Kurti.

U jeku rata u Ukrajini i političkih tenzija u regionu Velika Britanija rešila je da dolije ulje na vatru, kazali su zvaničnici Srbije, a preneli mediji bliski vlastima u Beogradu.

London je, prema tim navodima, Prištini isporučio rakete „Dževelin“ i „NLAW“ koje ukrajinske snage koriste u borbi protiv ruskih trupa.

Do sada vlasti Velike Britanije nisu potvrdile niti negirale takve navode.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare