Kurt Volker: Srbija da izvuče zaključak da je Rusija veoma opasan prijatelj

Vesti 21. maj 202209:43 51 komentara
AFP/Aude Vanlathem/Belga

Ruska invazija na Ukrajinu pokazala je da model vojne neutralnosti u Evropi više nije održiv, izjavio je bivši američki ambasador pri NATO Kurt Volker i izrazio nadu da će Beograd izvući zaključak iz invazije na Ukrajinu - da je Moskva "veoma opasan prijatelj". U intervjuu za Glas Amerike (VOA), američki diplomata je rekao da je odluka Švedske i Finske da postanu članice NATO značajna iz više razloga.

Pročitajte još:

„Prvo, to je očigledno reakcija na rusku brutalnu invaziju na Ukrajinu… Obe zemlje su zaključile da sa Putinovom Rusijom, koja je spremna da napadne svoje susede i počini neopisiva zverstva, više nije bezbedno biti neutralna zemlja i da morate biti deo većeg saveza“, rekao je Volker.

Drugo, kako je rekao, to pojašnjava da u Evropi jasno da zemlje koje su do sada bile izostavljene, one „u sivoj zoni“ – Ukrajina, Gruzija i Moldavija, neke na Balkanu, sebe ne mogu smatrati bezbednim bez NATO.

Na pitanje kakvu poruku šalje članstvo Finske i Švedske Srbiji koja i dalje pokušava da održi dobre odnose sa Moskvom, Volker je rekao da se nada se da će Srbija iz čitavog ovog iskustva izvući zaključak da je Rusija veoma opasan prijatelj.

„Nije (Rusija) tako moćna kao što mislite. Mnogo je agresivnija i nasilnija nego što mislite i svrstavanje sa Rusijom neće doneti ništa dobro Srbiji… Ako Srbija želi da bude uspešna, moderna, prosperitetna demokratija, jedini put napred je da bude deo kluba modernih, uspešnih i prosperitetnih demokratija koje slede ista pravila i paze jedna na drugu“, naveo je Volker.

Upitan da li može da se prevazidje tursko protivljenje članstvu Finske i Švedske, Volker je rekao da Ankara ima „fer argumente“, ali da misli da se nakon razgovora može prevazići protivljenje i da „to neće biti konačna blokada“.

Volker je izrazio uverenje da će Ukrajina na kraju takodje postati članica NATO.

„Mislim da će, po završetku rata, svi morati da iznova razmotre eliminisanje ovih sivih zona, kada je riječ o Ukrajini, Moldaviji, Gruziji i drugima na Balkanu. Ne bi više trebalo da bude zemalja bez kolektivnog osećaja bezbednosti“, rekao je bivši američki ambasador pri NATO.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare