Kulturna javnost o vređanju Markovića: Sramotno, ostaće istorija beščašća

Vesti 17. dec 202116:47 > 17:57 85 komentara
Vesna Lalić/Nova.rs

Kulturna javnost osudila je uvrede koje je ministarka Darija Kisić Tepavčević uputila reditelju Goranu Markoviću. Goranov kolega i glumac Tihomir Stanić kaže da je reč o sramotnim uvredama, a karikaturista Dušan Petričić ističe da bi ministarka morala prvo da se kvalifikuje ne bi li zavredela bilo kakav odgovor Gorana Markovića.

Podsećamo, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Darija Kisić Tepavčević izvređala je na svom Instagram nalogu reditelja Gorana Markovića, iznoseći, kako je navela, anamnezu njegove bolesti. Marković je odgovorio da vidi da su na njega nasrnuli i predsednica Vlade i dvoje njenih ministara.

Kulturna javnost je osudila je izjavu ministarke o Markoviću, a među prvima se oglasio Goranov kolega i glumac Tihomir Stanić.

„Tu nema šta da se komentariše. Sramotno, sramotno, sramotno… Čovek je ispisao istoriju kinomatografije, kulture“, rekao je za Nova.rs glumac Tihomir Tika Stanić, nakon što je pročitao objavu ministarke za rad Darije Kisić Tepavčević na Instagramu.

On je dodao da je ovo najjasnija i najtačnija dijagnoza ovog režima.

„Sami sebe tim orkestriranim napadima definišu. Ostaće to istorija beščašća, rekao je Stanić i zapitao se – Ko je sledeći?“, rekao je on za „Nova.rs“.

Petričić: Vreme je da opet postanemo svesni ko je ko

„Sama činjenica da mi je ponuđeno da prokomentarišem javnu izjavu osobe iz vladajuće nomenklature o drugoj javnoj ličnosti, vrhunskom filmskom režiseru i da se samim tim jasno i nepristrasno određujem o karakteru njihovog sukoba, dovoljno precizno govori o totalnom besmislu trenutka u kome živimo“, kazao je Dušan Petričić za Novu.rs komentarišući sramnu izjavu ministarke Darije Kisić Tepavčević o Goranu Markoviću.

Petričić pita kako, sa kojim kvalifikacijama i sa kojim argumentima jedna „doskora nepoznata osoba, sumnjivih moralnih kvaliteta uzima sebi za pravo da donosi javni sud ili sudove o jednom od najvećih umetnika koji je ova zemlja Srbija dala?“

„Da li joj dobra pozicija kod našeg vrhunskog poglavice i članska karta SNS-a daju to pravo? Ja sam odrastao u vreme, u porodici i u sredini u kojoj se znao red stvari. I ne samo ja. Mnogo nas je koji pamtimo to vreme. Nemoguće je, neprirodno, nelogično i neprimereno da sa, pre svega karakternim biografskim kapitalom sumnjivih vrednosti, upućujete poruke ili pokušavate da komunicirate sa osobom neuporedivo višeg personalnog, umetničkog i društvenog kredibiliteta“, kaže i dodaje:

„Dakle, osoba o kojoj je reč, Darija Kisić-Tepavčević morala bi prvo da se kvalifikuje ne bi li zavredela bilo kakav odgovor od Gorana Markovića. Sa istim argumentom, ni ja se ne bih upuštao u bilo kakav komentar njenih nesuvislih izjava o pomenutom reditelju. Vreme je da opet postanemo svesni KO JE KO i da se prema toj istini ravnamo bez ikakve rasprave.
Nije to tako teško!“, istakao je Petričić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare