Krstić: Smederevo smrdi na mešavinu truleži, obora i mokraće, nedeljama unazad

Vesti 04. avg 202117:3617 komentara

Pokret Tvrđava podneo je nadležnim opštinskim i republičkim institucijama prijave povodom jalovišta kod kovinskog mosta, sa kog se širi smrad ka Smederevu. Nikola Kolja Krstić iz organizacije Tvrđava rekao je u Danu uživo da "grad nedeljama unazad smrdi na mešavinu truleži, obora i mokraće". "Mi smo mislili da je miris lokalizovan u okviru samog Smedereva, obišli smo sve i videli da nije u Smederevu. Čekamo da reaguje nadležna inspekcija, pa ćemo videti. Smrad se širi osam kilometara, do centra Smedereva. Možemo da pričamo da li je to organski otpad, da li ima hemikalija, to će sve utvrditi inspekcija", kaže.

Pokret Tvrđava podneo je nadležnim opštinskim i republičkim institucijama prijave povodom jalovišta kod kovinskog mosta, sa kog se širi smrad ka Smederevu.

Krstić kaže da su povratnu informaciju dobili „u vidu neformalnog razgovora sa načelnicom pokrajinskog sekretarijata inspekcijskog za ekologiju“.

„Opštinske institucije su rekle da su svi na odmoru, obratili smo se Kovinu, od republičke nismo dobili odgovor, a od pokrajinskog sekretara jesmo“, kaže on.

Prema njegovim rečima, ceo grad smrdi na neku mešavinu truleži, obora i mokraće, nedeljama unazad.

„Mi smo mislili da je miris lokalizovan u okviru samog Smedereva, obišli smo sve i videli da nije u Smederevu. Čekamo da reaguje nadležna inspekcija, pa ćemo videti. Smrad se širi osam kilometara, do centra Smedereva. Možemo da pričamo da li je to organski otpad, da li ima hemikalija, to će sve utvrditi inspekcija“, kaže.

Kako je rekao, „Smederevo je rekorder u Srbiji po broju dana u godini sa prekoračenjem PM10 čestica“.

„U kakvoj zemlji živimo i koliko su institucije srozane najbolje govori da mi kao udruženje građana objavljujemo zvanične podatke koje još Agencija za zaštitu životne sredine nije objavila. Dozvoljeni broj dana u godini je 35, a mi imamo 148, mi smo prvi u Srbiji po tome. Ima još nekih frapantnih stvari u tom izveštaju, da je u Boru nivo arsena povećan 40 puta… Da li će neko u ovoj zemlji preduzeti nešto, da li je moguće da je neko svesno odlučio da nas ubija“, kaže on.

Komentari

Vaš komentar