Krstić: Nadam se da će Kosovo odustati od SE, Partnerstvo za mir još opasnije

Vesti 12. maj 202213:10 > 15:13 6 komentara

Docent Fakulteta političkih nauka Milan Krstić rekao je za N1 da je predsednik Aleksandar Vučić u pravu i da je Priština zahtevom za prijem u članstvo Saveta Evrope narušila duh Vašingtonskog sporazuma. "Formalno-pravno taj sporazum nije stupio na snagu, to nije međunarodni ugovor. Istekla je odredba o jednogodišnjem moratorijumu još u septembru, bilo je jasno i na odnosu izjava Blinkena i Bajdena da se ova norma nastavlja i nakon tog perioda i da se podrazumeva da je to esencija sporazuma. Ovo je negativna poruka stanju dijalogu Beograda i Priština", rekao je.

Kada je reč o reperkusijama, Krstić je rekao da ih ima nekoliko.

Povezane vesti:

„Prvo gubitak poverenja među stranama, koje i onako na niskom nivou, to nije jedino, pad poverenja u medijatore ukoliko zapadne države podrže apliciranje Prištine, poslaće signal da za njih ne važe sporazumi, to je negativna poruka Srbiji, posebno kada nam traže da se odredimo spoljnopolitički, Evopra na ovaj način šalje negativan signal Srbiji kada je situacija fragilna“, kazao je.

Govoreći o poziciji Srbije, kaže da sumnja da smo se odredili da bi aplikacija Kosova bila odložena, kao i da ne znači da će aplikacija da dobije većinu.

„Ako bi jedna država poslala da ne želi, ona ne bi prosla. Činjenica je da je Rusija sebe izolovala nam ne ide u prilog, odrekla se jednog dela uticaja koji je imala, Rusija je napustila i Kfor. Treba da budemo svesni da na Rusiju više ne možemo da računamo, države članice EU koje priznaju Kosovo mogu da udalje Srbiju od jasnog opredeljanja i članstva u EU, mogu da nas dovedu u dilemu. Ja se nadam da ta tema neće doći na dnevni red, da ce prevladati konstruktivnost i mislim da će Kosovo odustati, kao pred Interpolom i Unsekom, mislim da će i sada biti isto, takva stvare ne mogu da se rade unilateralno, mora da se pregovora, nadam se da će medijatori biti odgovorni i odustati“, rekao je sagovornik N1.

Kaže da je po pitanju Partnerstva za mir jednak stepen neizvesnosti, jer podrazumeva saradnju u vojnom domenu.

„To je opasnija stvar, Savet Evrope se bavi ljudskim pravima, a Partnerstvo za mir radi na povećanju vojnih kapaciteta, to bi bilo jako opasno, imamo mnogo NATO članica koje nisu priznale Kosovo, nadam se da tako nešto neće da se realizuje“, zaključio je Milan Krstić.

Snimak N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare