Krov nad glavom: Suspendovan izvršitelj koji je oteo pekaru i predao je kupcu

Vesti 28. jun 202209:516 komentara
Izvor: N1 (arhiva)

Dinsciplinska komisija Ministarstva pravde izdala je zabranu obavljanja delatnosti na godinu dana izvršitelju Aleksandru Ristoviću, zato što je 25. novembra 2021. godine kupcu predao nepokretnost koja nije bila predmet prodaje niti izvršenja, saopštila je Udružena akcija Krov nad glavom.

Pročitajte još:

Kako se navodi u saopštenju, reč je o pekari Dragana Đurđeskog u ulici Živka Davidovića, koju je Ristović uz pomoć policije oteo i predao kupcu, a koju je kupac potom porušio.

„Nakon što je izvršitelj kažnjen, pred Draganom Đurđeskim je mukotrpan postupak naplate štete koja mu je pričinjena. Ipak, kažnjavanje pljačke je korak u dobrom pravcu. Sva zasluga za suspenziju Aleksandra Ristovića pripada Draganu i njegovoj upornosti da se suprotstavi nepravdi, koja nam svima može biti uzor i inspiracija“, kažu u Krovu.

Suspenzija Aleksandra Ristovića dešava se istovremeno dok izvršitelji širom Srbije rade ono isto zbog čega je Ristović suspendovan – iseljavaju ljude iz nepokretnosti koje nisu predmet izvršenja, dodaje se u saopštenju.

Kao primere navode pokušaj izvršiteljke Mirjane Dimitrijević da 23. juna iseli porodicu Vuksanović iz Prilepske ulice na Autokomandi iz kuće koja, kako kažu, nije predmet presude, kao i „brutalno izbacivanje na ulicu“ porodice Milićević 15. juna u Požegi koje je organizovao izvršitelj Milan Lojaničić uz asistenciju policije.

Iz Krova nad glavom navode da su to samo najskoriji primeri koji „jasno svedoče da je otimanje objekata koji nisu predmet izvršenja redovna pojava u praksi izvršiteljske industrije“.

„Ukoliko želi da spreči pljačku u izvršnom postupku, Ministarstvo pravde će morati da uradi mnogo više od kažnjavanja pojedinih izvršitelja. Moraće da promeni Zakon o izvršenju i obezbeđenju i da ukine sistemske mogućnosti za izvršiteljsko samovlašće“, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar