Krov nad glavom: Pokrenut krivični postupak protiv izvršiteljke i službenika

Vesti 03. mar. 202114:43
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Apelaciono javno tužilaštvo u Beogradu dalo je obavezno uputstvo za pokretanje krivičnog gonjenja jedne javne izvršiteljke, saopštila je Združena akcija "Krov nad glavom".

Uputstvo je izdato Višem javnom tužiocu odeljenja za suzbijanje korupcije u Beogradu, a pored izvršiteljke Mirjane Dimitrijević, odnosi se i na načelnika Službe za katastar Opštine Voždovac, sudskog veštaka i geodete.

Organizacija „Krov nad glavom“ je zbog odluke Apelacionog tužilaštva pozvala sve izvršne dužnike da traže izuzeće Mirjane Dimitrijević iz svojih pojedinačnih slučajeva, a Ministarstvo pravde da „hitno reaguje i zabrani (njen) rad“.

Krivičnu prijavu podnela je porodica, koja tvrdi da Dimitrijević pokušava da izvrši sudsku presudu nad objektom koji nije predmet izvršenja.

„Poslednji dokument koji je (prethodni privatni izvršitelj) doneo u avgustu 2016. godine je zapisnik u kome se navodi da predmet izvršenja koji je opisan u sudskoj presudi ne postoji. Izvršni dužnik tvrdi da je nakon toga postupak trebao biti obustavljen ali je, umesto u sud, predmet prebačen Mirjani Dimitrijević“, navodi se u saopštenju.

U „Krovu nad glavom“ navode da je ona nakon toga ponovo pokrenula čitav proces, „ignorišući prethodne odluke, dokumentaciju i mišljenja veštaka“.

Organizacija ocenjuje i da navedeni slučaj ima „velike sličnosti“ sa slučajem porodice Vuksanović, s obzirom da ista izvršiteljka pokušava da ih iseli iz kuće, za koju Vuksanovići tvrde da nije predmet sudske presude.

„Izvršiteljka Dimitrijević je (u oba slučaja) praktično ponavljala sudske postupke, saslušavala svedoke i uzimala dokaze koji njoj idu u prilog, ignorišući dokaze koji je pobijaju, (kako bi izvršila) presude čak i kada je to pravno nemoguće. ‘Krov nad glavom’ godinama tvrdi da izvršitelji imaju prevelika ovlašćenja i da često odlučuju o sudbinama ljudi izlazeći iz zakonskih okvira, a ova dva slučaja to potvrdjuju“, dodaje se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar