„Krokodil“ dobitnik priznanja „Hrabri glas“ zbog podrške građanima Ukrajine

Vesti 30. okt 202212:37 4 komentara
Crta/promo

Udruženje "Krokodil" dobitnik je ovogodišnjeg priznanja "Hrabri glas", koje posmatračka misija "Crta" dodeljuje onima koji se s posebnom hrabrošću bore za opšte dobro, saopšteno je.

„Crta“ je u saopštenju navela da je u podršci građanima Ukrajine odvažnost tog udruženja, poznatog po promociji književnosti i kreiranju kulturnih sadržaja, razlog zbog kojeg im izražavaju poštovanje.

Udruženje „Krokodil“ izrazilo je solidarnost s građanima Ukrajine i dostavio humanitarnu pomoć za Perinatalni centar u Harkovu, odnosno za prevremeno rođene bebe u ratnim uslovima, navedeno je u saopštenju.

„Način na koji su se članovi Krokodila povezali s institucijom zdravstva u Srbiji, organizovali prikupljanje sredstava i otputovali u zemlju zahvaćenu ratom inspiracija je za sve građanske aktiviste“, dodala je „Crta“.

Direktorka „Crte“ Vukosava Crnjanski je rekla da je „stati na stranu onoga koji je napadnut uvek čin hrabrosti“, a posebno dodala je, u uslovima kada to znači suprotstavljanje vladajućem javnom mišljenju.

„Pod uticajem medijske propagande većina građana Srbije se, kao što i istraživanja Crte pokazuju, opredeljuje za agresora u odnosu na rat u Ukrajini“, rekla je ona.

Kazala je da to čini glas i opipljivo delo „Krokodila“ još važnijim i hrabrijim kao, kako je ocenila, znak da istina i savest nisu sasvim zamrle u domaćem društvu.

Predstavnik „Krokodila“ Vladimir Arsenijević kazao je da su u tom udruženju na početku ruske agresije na Ukrajinu razumeli da odgovor društva neće biti onakav kakvim bi priželjkivali.

„Došli smo do direktnog kontakta sa gradskim Perinatalnim centrom u Harkovu koji je u to vreme bio izložen intenzivnom granatiranju ruskih napadača“, kazao je on i dodao da su im na pitanje šta im nedostaje odgovorili: „Sve“.

Raniji dobitnici „Hrabrog glasa“ su uzbunjivač iz Agencije za zaštitu životne sredine Milenko Jovanović, uzbunjivač iz „Krušika“ Aleksandar Obradović, Marija Lukić koja je istupila protiv seksualnog uznemiravanja u Brusu i inicijativa „Ne damo niški aerodrom“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare