Krkobabić: Da bi mladi ostali u selima treba da imaju sve uslove za život

Vesti 21. jan 202115:36 > 15:54 9 komentara
Milan Krkobabić, selo Ratari
Tanjug/Beta/Miloš Miškov

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić rekao je da se iseljavanje mladih iz sela u Srbiji može zaustaviti rešavanjem osnovnih pitanja egzistencije, izgradnjom infrastrukture, domova kulture, odbaništa i ostalih kulturnih sadržaja.

On je u razgovoru sa meštanima sela Ratari u opštini Smederevska Palanka rekao da je plan da se grade ataraski, pristupni putevi njivama, obzebedi potreban napon struje, inernet, klubovi za mlade i stare i sve što je neophodno za život.

„U nacionalnom investicionom planu je za izgradnju infrastrukture u sledećih pet godina predviđeno pet milijardi evra, a za 80 opština južno od Save i Dunava za izgradnju vodovoda i kanalizacije biće izdvojene su tri milijarde evra“, rekao je Krkobavić, koji je kopredsednik Nacionanog tima za preporod sela Srbije.

Dodao je da selo Ratari ima oko 20 izvora termalne vode i da je to dobra podloga za osnivanje turističke zadruge.

„Država ima dobru volju da pomogne osnivanje novih poljoprivrednih zadruga bespovratnim sredstavima od 7,5 miliona dinara, a za postojeće moguće je dobiti 15 miliona dinara“, rekao je Krkobabić prilikom posete poljoprivednoj zadruzi u selu Ratari koja je osnovana 1894. godine i sada je ruinirana.

On je najavio izmenu zakona o teritorijalnoj organizaciji kojim će se definisati pojam seoske opštine.

Krkobabić je rekao da će jedna d privih mera biti osnivanje garantnog fonda za 10 do 15 strateških poljoprivrednih proizvoda za koje bi cene bile garantovane.

„Ako bi cena tih proizvoda bila na tržištu niža od garantovane država bi isplatila razliku“, objavio je ministar.

On je istakao da u Srbiji ima 200.000 hektara državnog zemljišta koje nije izdato u zakup i 900.000 hektara neobradjenog zemljišta, a da je ideja da se do 50 hektara tog zemljišta ustupi mladim bračnim parovima ili parovima sa više dece.

Dodao je da u naseljima u Srbiji ima i 150.000 praznih kuća koje mogu da se ustupe mladim bračnim parovima.

Predsednik Akademskog odbora za selu u SANU Dragan Škorić je rekao da u selo Ratar postoje dobri uslovi za bavljenje vočarstvom, ali i stočarstvom bez koga nema poljoprivede.

„Sami ne možete mnogo učiniti ako se ne udružite u zadruge opšteg ili specijalnog tipa. Kasnije možete da osnujete i korporaciju koja bi se baviča otkupom poljoprivrednih proizvoda, preradom i prodajom finalnih proizvoda, čime bi se zaokružio ceo lanac“, poručio je Škorić meštanima.

Krkobabić i Škorić su obišli i selo Selevac u opštini Smederevska Palanka i razgovali o revitalizaciji sela.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare