Krizni štab: Treća doza vakcine za ljude sa određenim oboljenjima

Vesti 28. jul 202117:52 > 19:12 148 komentara

Krizni štab za suzbijanje kornavirusa odlučio je da se građanima Srbije koji imaju određena oboljenja preporuči primanje treće doze vakcine protiv koronavirusa.

Povezane vesti:

Ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević izjavila je da se radi o osobama koja imaju imunodeficijentna stanja i hronična oboljenja koja su u vezi sa imunitetom.

„To su pre svega osobe koje su imale transpalntacije organa, one koje su na hemodijalizi, osobe sa malignim oboljenjima“, rekla je Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba.

Ona je kazala da je prvu dozu vakcine do sada primilo 49,7 odsto punoletnih, odnosno preko 2,6 miliona ljudi, dok je 2,5 miliona primilo obe doze, što „nije dovoljno da bi sprečili širenje bolesti“.

„Još jedom bih apelovala na sve građane koji to do sada nisu uradili da se vakcinišu, a to su pre svega mladi i mlađi odrasli“, rekla je ministarka i dodala da je tek svaka peta osoba mlađa od 30 godina vakcinisana.

Upitana da li se razmatra uvođenje obavezne vakcinacije, makar za određene grupe, Kisić Tepavčević kaže da bi bilo kakva sankcija bila „bezvredna“ u poređenju sa samom bolešću.

„Sigurno nema gore kazne od činjenice da se razbolimo“, rekla je ona i ponovila da su sva istraživanja pokazala da su vakcine visokoefikasne i bezbedne.

Na pitanje kada se može očekivati novi talas epidemije, rekla je da se on neće ni desiti ukoliko se vakciniše najveći broj ljudi koji do sada to nisu uradili.

Što se tiče polaska u školu, način odvijanja nastave zavisiće od epidemijske situacije, kazala je ona.

“Definitivna odluka će se doneti u nedelji neposredno pre planiranog početka školske godine“, rekla je Kisić Tepavčević.

Na današnjoj sednici nisu donete nove mere za suzbijanje koronavirusa.

Sednica Kriznog štaba počela je oko 16 sati i trajala više od sat.

Uoči sednice Kriznog štaba bilo najaveljno da će se razgovarati o eventualnim novim merama protiv koronavirusa, ali i o neophodnosti poštovanja svih postojećih.

Pojedini članovi Kriznog štaba su u medijima najavili da će se govoriti o mogućem uvođenju obavezne vakcinacije za medicinske radnike i trećoj dozi vakcine.

Prošle nedelje je Stručni komitet za imunizaciju preporučio da građanima Srbije koji su drugu dozu vakcine protiv koronavirusa primili pre najmanje šest meseci bude data i treća, takozvana „buster“ doza vakcine bazirana na tehonologiji informacione RNK, kakve su vakcine proizvođača Fajzer i Moderna.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare