Krizni štab: Sve epidemiološke mere ostaju na snazi do daljeg, bez promena

Vesti 22. jan. 202115:22 > 17:2319 komentara
Podeli:

Krizni štab za suzbijanje širenja koronavirusa odlučio je da sve epidemiološke restriktivne mere ostanu na snazi do daljeg. To su na konferenciji za medije nakon sednice potvrdili članovi štaba Branislav Tiodorović i Srđa Janković.

Kako je rekao epidemiolog Tiodorović, na sednici Kriznog štaba je bilo reči o oceni epidemiološke situacije.

„Deluje da je poboljšanje, ali ne treba da shvatimo da smo već u potpuno kontrolisanoj situaciji, daleko smo od toga. Moramo očuvati ove mere, očuvati ovu situaciju, jer vakcinacija je krenula dobro i da se u što mirnijim uslovima, sa mogućom tendencijom opadanja brojeva preminulih, zaraženih i hospitalizovanih, vakciniše što veći broj u što kraćem vremenu. Ako obuhvatimo što više ljudi, možda dođemo i do kolektivnog imuniteta u naredna dva-tri meseca. Mere da sačuvamo, a na sledećem sastanku ćemo razmatrati ponovo“, rekao je Tiodorović.

Ona poručuje da je svaka prognoza teška i odgovorna i da građanima treba dati podsrek da izdrže.

Proćitajte i:

„Važno je da budemo svesni šta moramo da uradimo, zato su mere ostale, zato vakcinacija mora da se sprovodi organizovano,. Ako sve to ispoštujemo, proširimo vakcinaciju i poštujemo mere. Zašto smo zadržali mere, vidite šta se desilo u Sloveniji, Mađarskoj, Izrael je bio primer, pa ima povećanje, ne smeno da shvatimo – počela je vakcinacija, sad smo slobodni“, naglasio je Tiodorović.

Kada su u pitanju tvrdnje o uvođenju kovid pasoša, Tiodorović je rekao da taj podatak za Grčku nije proveren, da nije zvanično uvela kovid pasoše.

„Učiniće ako bude odlučeno na nivou EU, a vrh EU je odlučio da ne donosi takvu oluku, jer moraju da procene još mnogo toga. Oni su otvorena zajednica, moraju da račnunaju da kad uvodite neko ograničenje, ograničavate i ekonomiju, ne samo kontakte i putovanja. Pratićemo, naša vlada i ministarstvo su u kontaktu s Grčkom i na tom se radi. Da li će neka zemlja uvesti PCR, to je njeno pravo, u EU se ono usaglašava“, dodao je Tiodorović.

Podsećamo, epidemiolog Predrag Kon kazao je u utorak da je medicinski deo Kriznog štaba razmatrao epidemiološku situaciju i zaključio da ona nije povoljna, iako broj zaraženih opada i da će Vladi Srbije predložiti da sve epidemiološke mere ostanu i dalje na snazi.

Produženje radnog vremena u sektoru usluga do 22 sata tražio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar