Krivokapić: Tviter duguje objašnjenje RTS-u, važna je transparentnost

Vesti 18. avg 202118:57 > 19:0115 komentara

Danilo Krivokapić iz SHARE fondacije kaže za N1 povodom označavanje RTS-a kao "medija koji sarađuje sa Vladom Srbije" da im društvena mreža Tviter duguje objašnjenje. "Ako uđemo dublje u priču možemo da zahtevamo od Tvitera da objasni odluku, najveći problem je koji su to kriterijumi bili, možemo da se složimo ili ne oko uređivačke politike, ali kriterijumi i argumenti su važni. Nije teško da se RTS i drugi mediji obeleže, jer postoje brojni izveštaji koji govore o stanju medijski sloboda u Srbiji, što je i najveći problem ove vlasti, ali transparentnost je jako bitna", smatra Krivokapić.

Povezane vesti:

On, međutim, dodaje i da RTS treba da objasi da li sarađuje ili ne sa vlašću i kaže da mediji treba da sarađuju sa Vladom.

„Treba gledati širu sliku. Imamo nekih dvadesetak zemalja, mi smo jedina zemlja iz regiona, Tviter ne zanima posebno dnevno-politička situacija, recimo 8.500 bot naloga je uklonjeno početkom godine, pa su verovatno rekli ‘da vidimo šta se tu još dešava'“, rekao je Danilo Krivokapić.

Nije saglasan sa ocenom da Tviter bolje od nekih drugih vidi medijsku situaciju u Srbiji.

„Sigurno nije tako, ne poznaju bolje od CRTE, BIRODI-ja, koji detaljno istražuju, osim ako nisu sarađivali sa ovim organizacijama. Sve se svodi na poverenje, ako ne znam kako su ovu odluku doneli, moje poverenje može da se poljulja“, kaže on.

Ministarstvo kulture i informisanja je saopštilo da je iznenađeno postupkom Tvitera, a Krivokapić navodi da je to najprostiji trik.

„To je zanimljivo, treba nam slobodan prostor, ali to je, pre svega, najprostiji trik u političkoj komunikaciji. Ne žele da se bave pitanjem medijskih sloboda, već nam ukazuju da Tviter nije demokratska platforma. Naš predsednik, Javni servis bi trebalo da se bavi pitanjem slobode govora“, rekao je on.

Krivokapić navodi da je Tviter pod ogromnim pritiscima, pre svega američke javnosti i administracije i da je ovo deo šire politike.

„Oni su objavili su da zabranjuju promovisanje političkog sadržaja, onda su počeli i da obeležavaju, prvo pet članica pa su sada proširili. Blokiran je bio i nalog (Donalda) Trampa, ovo je deo njihove politike, da svojim korisnicima obezbede bolje informisanje“, kaže on.

Komentari

Vaš komentar