Krivične prijave protiv Rio Sava Exploration i kineske firme CCCC zbog zagađenja

Vesti 13. jul 202120:26 2 komentara
N1

Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini i Podrinjski antikorupcijski tim (PAKT) saopštili su da su podneli krivične prijave protiv kompanija "Rio Sava Exploration" i "China communications and construction" (CCCC) i njihovih angažovanih podizvođača, zbog krivičnog dela zagađenja životne sredine.

Krivična prijava protiv „Rio Sava Exploration“ podneta je zbog toga što je od 2015. godine kršenjem propisa o zaštiti životne sredine zagadila u većoj meri vodu i zemljište na širem području doline Jadra, navedeno je.

Povezane vesti

To je učinjeno tako što je „Rio Sava Exploration“ instalirala oko 125 osmatračkih objekta za praćenje nivoa podzemnih voda, od kojih je veći broj u međuvremenu procureo, pa se podzemna voda sa opasnim materijama izlila na parcele meštana, pričinjavajući im znatnu materijalnu štetu.

Kompanija je u međuvremenu sa nekolicinom oštećenih zaključivala ugovore o naknadi štete „i na taj način priznala štetu nastalu u životnoj sredini“.

Prijava protiv kompanije CCCC, koja izvodi radove na autoputu Preljina-Požega, odgovornog lica u JP „Srbijavode“, nekolicine poizvođača i odgovornih lica u Gradskoj upravi grada Čačka podneta je zbog zagađenja životne sredine i oštećenja brana, nasipa i vodoprivrednih objekata, zato što su u maju, bez ikakve valjane dokumentacije i projekta, uz prethodni dogovor sa ovlašćenim licima, nelegalno eksploatisali šljunak za potrebe izgradnje autoputa blizu reni bunara koji služe za alternativno snabdevanje Čačka pijaćom vodom.

Rio Sava Exploration je srpska ćerka kompanija Rio Tinto grupe, registrovana za vršenje geološko-rudarskih radova. Ona u Srbiji razvija projekat Jadar kod Loznice, u okviru kojeg namerava da otvori podzemni rudnik za eksploataciju jadarita, iz koga se dobija litijum za proizvodju baterija za električne automobile.

Meštani Loznice i okoline, kao i ekološki aktivisti se veoma bune protiv projekta, navodeći da će zbog njega biti ozbiljno narušena životna sredina u celoj Mačvi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare