Krivične prijave protiv novinara i aktiviste iz Sombora zbog blokada

Vesti 13. apr 202212:14 > 16:04 1 komentar
N1

Protiv urednika i novinarke portala SOinfo, kao i aktiviste grupe građana "Šamar" iz Sombora, podnete su krivične prijave za organizovanje blokada krajem prošle godine. Sava Majstorov, Sara Mikić i Danijel Mirkov u prijavama su okarakterisani kao organizatori protesta i prete im novčane kazne od 100 do 150 hiljada dinara.

U Zahtevu za pokretanje prekršajnog postupka, Sava Majstorov, Sara Mikić i Danijel Mirkov se sumnjiče da su izvršili prekršaj iz člana 22 stav 1 tačka 2 – Zakon o javnom okupljanju. Prema opisu, dana 4. decembra na Vidovdanskom trgu došlo je do narušavanja javnog reda i mira od Majstorova, Mikić i Mirkova, jer su navedenog dana, bez prethodne pisane prijave nadležnom organu, tj. Ministarstvu unutrašnjih poslova, organizovali javno okupljanje građana, na kome se po proceni podnosioca prijave (službenika PU Sombor) okupilo oko 200 građana koji su se nalazili na putu i time potpuno blokirali javni saobraćaj u vremenskom periodu od 14 do 16 časova, piše između ostalog u Zahtevu za pokretanje prekršajnog postupka, a prenosi SOinfo.org.

Majstorov na portalu piše da su „kao ‘dokaze’ da su organizovali blokade, navedeni njegovi i tekstovi Sare Mikić na SOinfo, a to su bile najave, odnosno izveštaji o blokadama u Somboru.

Mirkov se ‘tereti’ da je u Fejsbuk grupu ‘Šamar” objavio fotografije sa natpisom ‘Blokada’ i podelio vest sa drugog lokalnog portala, čiji se novinari i pored „objavljene najave” ipak nisu našli među organizatorima blokada, navodi Majstorov.

Podnosioci prijave su, dodaje, među dokazni materijal uvrstili i video snimak, kako je navedeno, sačinjen od radnika kriminalističke tehnike PU Sombor, na kome se vidi prisustvo Majstorova na okupljanju.

„Dodajem i da su me, što naravno nije evidentirano u prekršajnom zahtevu, tokom trajanja protesta, ‘policijski snimatelji’ pratili u stopu, pa su samim tim svedočili pripremanju izveštaja SOinfo.org portala u ugostiteljskom objektu u blizini kružnog toka, kao i da članovi redakcije ni u jednom momentu nisu blokirali saobraćajnice. Nekoliko sati pred održavanje prve blokade na kružnom toku, Majstorov, Mirkov i Mikić bili su pozvani na informativne razgovore u policiju gde im je saopšteno da su oni prepoznati kao organizatori skupa te ‘da će organizovanjem javnog okupljanja bez prethodne najave izvršiti prekršaj i da će protiv njih biti podnete prekršajne prijave’. Policijskim službenicima je tom prilikom jasno rečeno da niko od pozvanih nema veze sa organizacijom skupa, ali da će biti prisutni na njemu, iz poslovnih odnosno privatnih razloga“, ispričao je Majstorov.

On podseća i da su pritisci na građane, učesnike blokada, među koje su svrstani i novinari SOinfo.org portala, intenzivirani polovinom decembra, kada je upućeno više desetina prekršajnih prijava po članu 333 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, zbog kretanja i zadržavanja u raskrsnici koje je dovelo do obustave saobraćaja.

„Ovi postupci pred Prekršajnim sudom u Somboru, ni posle gotovo pet meseci, nisu počeli. Inače, više sudova je slične prekršajne prijave protiv građana, aktivista i novinara odbacilo kao neosnovane“, kaže Majstorov.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare