Kristofer Hil stigao u Beograd, poručuje: Rat u Ukrajini utiče na sve nas

Vesti 31. mar 202214:55 > 15:54 31 komentara
FoNet/Milica Vučković

Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil stigao je u Beograd.

Hil je za FoNet i Glas Amerike izjavio da je prikladno da razume novu generaciju ljudi u Srbiji i novu perspektivu Srbije, koja je drugačija zemlja nego kada je on prethodni put bio u Beogradu.

„Nisam bio ovde dugo vremena, imam mnogo da učim o Srbiji, moram mnogo da slušam i to ću početi već od danas, kada budem imao priliku da predam akreditivno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću“, objasnio je Hil.

Povezane vesti:

On je na beogradskom aerodromu istakao da se raduje što je sa suprugom Džuli došao u Beograd i ocenio da je Srbija danas drugačija zemlja.

„Decenijama se nisam bavio situacijom ovde, zbog čega moram da razumem novu generacju ljudi, od kojih neki nisu bili ni rođeni kada je sam prethodni put bio u Beogradu“, naglasio je Hil.

On misli da je prikladno da ima novu perspektivu o novoj situaciji i raduje se da je razume mnogo bolje.

Upitan o dolasku u Beograd u završnici izborne kampanje, Hil je odgovorio da je došao što je brže mogao, jer je procedura u Senatu trajala skoro osam ili devet meseci, napominjući da to nema veze sa izborima u Srbiji.

„Mi smo glasali na Floridi“, našalio se Hil, koji nije mogao detaljnije da govori o refleksiji situacije u Ukrajini na odnose Srbije i SAD.

Najavio je da će o tome govoriti kada bude i zvanično akreditovan kao ambasador u Srbiji.

„Radujem se uspostavljanju mira u Evropi“, rekao je Hil i poručio da se mora razumeti da je ovaj rat u Ukrajini danas broj jedan pitanje u svetu i da utiče na sve nas.

Hil je ranije najavio da je njegov zadatak u Srbiji da se pronađe zajednički jezik i gleda u budućnost.

Kristofer Hil je diplomatsku karijeru počeo u Beogradu. Učestvovao je u procesu koji je kulminirao Dejtonskim sporazumom, a bio je i specijalni izaslanik za Kosovo od 1998. do 1999. godine.

Pre povlačenja iz diplomatije 2010. Hil je obavljao funkcije ambasadora u Iraku, Poljskoj i tadašnjoj Makedoniji. Bio je i pomoćnik državnog sekretara za istočnoazijska i pacifička pitanja, a predvodio je američku delegaciju tokom pregovora sa predstavnicima Severne Koreje o nuklearnom razoružavanju 2003.

Posle aktivne diplomatske karijere, Hil je bio dekan Denverskog univerziteta i savetnik Olbrajt-Stounbridž grupe.

Na mesto ambasadora u Srbiji Hil dolazi na predlog predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare