Kriminolog: Potraga za Perišem počela 30 sati posle nestanka – velik propust MUP

Vesti 14. jan 202222:33 21 komentara

Srbija još uvek nema javni registar nestalih lica, a statistika pokazuje da je od 1.147 prijavljenih nestanaka dece u 2020. u Srbiji pronađeno njih 1.103. Nestalih odraslih u prošloj godini prijavljeno je 1.400, a pronađeno je 1.280 njih. Osnivač fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić rekao je da njegova fondacija uporno insistira na javnom registru nestalih lica, jer "želimo da znamo ko su, ko se pronađe, i ko nije pronađen, da bi kao građani mogli da pomognemo u samoj potrazi". O nestanku mladića iz Splita Mateja Periša kriminolog iz Zagreba Željko Cvrtila smatra da se u potragu krenulo kasno i da je to ogroman propust MUP-a.

„Kada se radi o nestaloj deci, činjenica je da tu već duže vreme imamo veliki problem, da se mora promeniti način potrage za nestalom decom, da je Amber alert jedan od načina da se to unapredi, i da je jednostavno za nas ćutanje MUP-a na ove zahteve nešto što može samo čoveka da iritira, pogotovu čoveka koji je doživeo da sistem nije pomogao njegovom detetu kad je to trebalo“, ocenio je Jurić u Crvenoj liniji na TV N1.

Povezane vesti

Reči je bilo i o potrazi za 27-godišnjem mladićem iz Splita Matejom Perišom, koji je nestao u Beogradu u noći između 30. i 31. decembra, kriminolog Željko Cvrtila kazao je da se u potragu krenulo suviše kasno.

„U pravu potragu se krenulo tek drugi dan ujutro, tako da se izgubilo 30-ak sati od trenutka nestanka osobe, to je ogroman propust MUP-a, i to nije dovoljno naglašeno u Srbiji, a koiliko vidim, nije ni u Hrvatskoj“, ocenio je on.

Na pitanje kako tumači to što je MUP Hrvatske pohvalio kolege iz Srbije, on smatra da su „oni poslužili kao smokvin list, kao što sam i rekao onog trenutka kad su otišli u Beograd da će beogradskoj policiji pružiti samo alibi za ono što nisu odradili kako treba, nakon 11 dana ići u Beograd i videti šta se napravilo je prekasno“.

Potraga za Matejom Perišom ušla je u 15. dan i proširena je i na Smederevo, Požarevac i Pančevo, saopštilo je srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U potragu su uključeni pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, policijske ispostave za bezbednost na rekama, pripadnici Žandarmerije, Policijske brigade i policijskih uprava Pančevo, Smederevo i Požarevac, saopštio je MUP.

Kako saznaju Novosti, pripadnici Policijske uprave Smederevo i rečna policija pretraživali su i levu i desnu obalu Dunava, na delu vodotoka koji je pod nadležnošću smederevske policije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare