KRIK: Petnaest muškaraca nestalo za dve godine, sumnja se na mafijaške obračune

Vesti 19. feb. 202111:40 > 11:4119 komentara
Podeli:
policija, policajci
Izvor: N1

Petnaest mlađih muškaraca misterizno je nestalo tokom prethodne dve godine i pretpostavlja se da su stradali u obračunu domaćih kriminalnih grupa, navodi KRIK.

Novinari KRIK-a došli su do imena sledećih nestalih: najmlađi je Vukašin Gošović, 22 godine, zatim Strahinja Marković, 23 godine. Među nestalima su i četvorica dvadesetrogodišnjaka: Filip Marjanović, Dario Đorđević, Goran Mihajlović i Damir Hodžić.

Nestao je, prema pisanju KRIK-a, i Ljubomir Lainović, 25 godina, sin čuvenog kriminalca Branislava Lainovića Dugog ubijenog pre više od dvadeset godina, kao i Lazar Vukićević, 32 godine. Nestali su i Adis Spahić, 33 godine, Aleksandar Gligorijević, 41 godina, i najstariji Jovo Kecman, 51 godina.

Jedini od nestalih čije je telo nađeno je Aleksandar Halabrin, 27 godina, ali nije utvrđeno ko ga je ubio. Tužilaštvo tvrdi da je za nestanak trojice – Gorana Veličkovića, 33 godine, Zdravka Radojevića, 41 godina i Milana Ljepoje, 44 godine – odgovorna Belivukova grupa i trenutno prikuplja dokaze da su ubijeni.

KRIK objavljuje ispovesti njihovih roditelja koji se bore da saznaju istinu o svojoj deci, iako ih policija drži u mraku i čak maltretira pretresajući im stanove i privodeći ih na saslušanja. Tabloidi na naslovnim stranama odnedavno objavljuju detalje o navodnim brutalnim mučenjima nekih od nestalih, što roditelje dodatno potresa.

„Ne tražim ni od koga sažaljenje, tražim samo da saznam istinu. Kažu da je teška neizvesnost, ali dok se ne suočite sa takvim stvarima neizvesnost je lakša, lakša nego spoznaja da je on umro. Možete da živite kada je neznanje u pitanju, ali kad spoznate istinu… Evo danima već razmišljam – daj Bože da je živ, šta god da je uradio, samo da je živ“, kaže Gordana Marjanović.

Gordanin sin jedan je od momaka koji su nestali proteklih godina, a čiji nestanci se povezuju sa obračunima kriminalnih grupa. Pretpostavlja se da su mladići ubijeni, mada se neki od roditelja još nadaju da će njihova deca biti pronađena živa.

KRIK je sakupio imena petnaest muškaraca, uglavnom veoma mladih, kojima se izgubio trag u prethodne dve godine. Polovina danas nema više od 24 godine, a najmlađi, Vukašin Gošović, imao je svega 20 godina kada je nestao pretprošle godine.

Samo za jednog od njih, dvadesetpetogodišnjeg Aleksandra Halabrina, zasigurno se zna da nije živ, pošto je njegovo telo slučajno pronašao žitelj sela u opštini Sopot krajem prošle godine – dva meseca nakon nestanka. Policija, međutim, ovo ubistvo još nije rasvetlila.

Većina nestalih je tek zagazila u kriminalni svet, a samo nekoliko njih ima ozbiljnije iskustvo u podzemlju. Neki od njih potiču iz porodica skromnijih primanja i kriminalne grupe su ih najverovatnije regrutrovale nudeći im život luksuzniji od onog koji su njihovi roditelji mogli da im priušte.

„Oni su klinci, oni su deca, neko im je prodao priču o lovi“, kaže Sanja Mihajlović, majka jednog od nestalih, koja radi za platu nešto veću od trideset hiljada dinara (trista evra), navodi KRIK.

Roditelji nestalih sa kojima su razgovarali novinari KRIK-a govore o bolu i agoniji kroz koju prolaze već dve godine dok pokušavaju da saznaju šta se desilo njihovim sinovima.

Dodatno ih je obeshrabrilo, kako objašnjavaju, što policija nije bila zainteresovana za ove slučajeve, tako da su neki od njih, poput Mihajlović ali i porodica Marković, počeli sami da istražuju nestanak svoje dece.

Policija se i brutalno ophodila prema nekim od roditelja, piše KRIK. U dva slučaja policajci su naslino upali u njihove kuće da izvrše pretres, a Mihajlović su čak sa lisicima na rukama odveli u stanicu gde su je ispitali o nestanku njenog sina.

Ni mediji nisu pokazivali interesovanje da se bave ovom temom. Roditelji su zvali najčitanije novine, poput tabloida „Kurira“ i „Informera“, ali oni nisu želeli da pišu o tome.

Situacija se, međutim, nedavno promenila, ali otišla i u ekstrem.

Interesovanje policije i tabloida naglo je poraslo nakon hapšenja Veljka Belivuka, vođe kriminalno-navijačke grupe „Principi“, koga tužilaštvo sumnjiči da je odgovoran za nestanak trojice mladića. Njihova tela nisu nađena, ali tužilaštvo veruje da ih je Belivukova grupa kidnapovala i ubila.

Nakon što je policija dve godine ćutala, roditelji sada slušaju kako, uz imena navodnih Belivukovih žrtava, načelnik policije izgovara i imena njihove dece u emisiji na „Pinku“ i govori da su svi nestali mladići najverovatnije mrtvi. Moraju da se nose i sa agresivnim pisanjem tabloida koji objavljuju nagađanja o tome kako su neki od nestalih mučeni i kasapljeni – među kojima mogu da budu i njihova deca.

„Moj sin je nestao 2019. Da je policija tada radila ozbiljno, znali bi šta se dešava i ne bi nestalo u kontinuitetu toliko ljudi”, kaže Mihajlović.

Mara Halabrin, majka Aleksandra, koji je nestao u martu prošle godine, a dva meseca kasnije je njegovo telo pronađeno zakopano u zemlji, takođe kaže da je nezadovoljna radom policije. „Uvek mi isto kažu – rade na slučaju i da nema nikakvih nekih novih informacija. Ja sve to sad uzimam sa rezervom jer im više ne verujem. Nisam im verovala od početka, a sad nikako“, kaže za KRIK Halabrin. Aleksandrovo telo nije pronađeno zaslugom policije, već igrom slučaja kada je u naselju Parcani, opština Sopot, meštanin je šetao psa koji je počeo da laje u pravcu gde je Aleksandar bio zakopan.

Tužilaštvo trenutno istražuje slučaj trojice nestalih, Milana Ljepoje, Zdravka Radojevića i Gorana Veličkovića, a sumnja se da ih je Belivukova grupa otela i ubila.

Ubistva su vršena, prema navodima tužilaštva, u kući namenjenoj za to u beogradskom naselju Ritopek, međutim, tela još nisu pronađena. Grupa je efikasno uklanjala tragove tako što su spaljivali odeću žrtava, i koristili su hemijska sredstva da obrišu prostorije i otarase se tela, navodi se u dokumentu tužilaštva.

Neizvesno je da li će se utvrditi sudbina ostalih muškaraca koji su nestali, a kojih ima četiri puta više.

Sudeći prema kriminalnim vezama nestalih, nisu svi bili protivnici iste grupe, piše KRIK. Ljudi koji su nestali bili su povezani sa dva klana koji su u ratu – kavačkim i škaljarskim. Belivuk je radio pod okriljem kavačkog klana.

Pošto je u istazi fokus stavljen na njega, roditelji se pitaju da li će se policija posvetiti rasvetljivanju svih nestanaka.

„Meni deluje da će se sada sve u vezi sa nestancima svaliti na Belivukovu grupu i tu se završava priča. Toga se i plašim, da neki nestanci neće do kraja biti rasvetljeni, da se neće saznati prava istina, da će opet neko biti zaštićen. Zna se da kada neko kao Velja (Veljko Belivuk) ode, dođe neko drugi“, kaže Sanja, majka nestalog Gorana.

Majka Filipa Marjanovića i dalje gaji nadu. Ubrzo nakon razgovora sa novinarima KRIK-a dobila je poziv od policije da opet ode u policijsku stanicu.

Naoštrila se očekujući ponovo neprijatne scene koje je ranije doživela, piše KRIK, ali ovoga puta naišla je na ljubaznost policajaca. „Bili su skroz korektni. Ali nemaju nista u vezi sa nestankom Filipa, za sad“.

Svedočanstva još nekih od roditelja pročitajte u tekstu „Nestali mladići i unesrećene porodice – danak zakasnelom ratu protiv mafije“ na sajtu KRIK-a.

Komentari

Vaš komentar