KRIK: Koluvija imao firmu u Hrvatskoj, na adresi političarke Slavice Šijaković

Vesti 12. jun 202109:54 > 10:03 25 komentara
N1

Optuženi narko-bos Predrag Koluvija osnovao je firmu u Hrvatskoj na adresi stana tamošnje političarke Slavice Šijaković, bivše članice Gradskog veća Vukovara i kandidatkinje za gradonačelnicu tog grada, piše Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK.

Šijaković je bila u partiji Branimira Glavaša, kome se u Hrvatskoj sudi za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima tokom ratova devedesetih, a kao članica Gradskog veća Vukovara dala je odlučujući glas za odluku da se u ovom gradu sa uličnih i tabli na institucijama izbaci ćirilica, piše KRIK.

POVEZANE VESTI

Šijaković, radnica državne finansijske agencija FINA, prošle godine obratila se Trgovačkom sudu u Hrvatskoj i zatražila da se promene podaci u vezi sa kompanijom koja je godinu dana ranije osnovana na adresi njenog stana.

U pitanju je firma čiji naziv THC Quality Group naslućuje da se bavi poslovima u vezi sa proizvodnjom ili prodajom konoplje pošto je THC naziv psiohoaktivne supstance koja se nalazi u ovim biljkama, piše KRIK.

„Vlasnik firme, od koje je Šijaković želela da se otkloni, je Predrag Koluvija koji je u novembru 2019. uhapšen, a na njegovom imanju u Srbiji policija je otkrila veliki zasad marihuane“, navode iz ove istraživačke redakcije.

Kako se dodaje, sud je udovoljio njenom zahtevu i podaci kompanije su izmenjeni tako da adresa njenog stana od marta ove godine više nije zvanično sedište ove firme. Nije poznato kako su se povezali Šijaković i Koluvija, optužen za uzgajanje marihuane.

Koluvija je, kako piše KRIK, u Srbiji bio blizak ljudima koji su radili u bezbednosnom sistemu, kao i različitim političarima, a, kako se vidi, njegove veze sa političarima dosežu i do Hrvatske.

Šijaković (ranije Jelinić) je kao članica Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB), stranke Branimira Glavaša kome se sudi za ratne zločine, 2013. godine bila kandidatkinja za gradonačelnicu Vukovara i izabrana je za članicu Gradskog veća ovog grada. Nakon razlaza sa HDSSB-om na lokalnim izborima 2017. učestvovala je kao predstavnica Zelenih, a iste godine je pred lokalne izbore u Vinkovcima podržala kandidate trenutno vladajuće stranke u Hrvatskoj – Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Zaposlena je u državnoj agenciji FINA, koja pruža finansijske i usluge u vezi sa elektronskim poslovanjem i digitalizacijom.

Goran Ferbezar/PIXSELL

Ona nije želela da za KRIK govori o vezama sa Koluvijom.

„Ne mogu ništa komentarisati. Hvala Vam, doviđenja”, rekla je na pitanja novinarke KRIK-a otkud to da on osnuje firmu na adresi njenog stana.

Koluvija je zajedno sa državljaninom Severne Makedonije Goranom Stojanovskim osnovao kompaniju „THC Quality Group“ na adresi Šijakovićkinog stana 3. oktobra 2019. Njih dvojica su vlasnici firme identičnog naziva u Severnoj Makedoniji, osnovane godinu dana ranije, koja je dobila dozvolu Vlade Makedonije za gajenje kanabisa u medicinske svrhe, kako je BIRN nedavno objavio. Deo zasada industrijske konoplje proizvedene u „Jovanjici“ završio je u ovoj firmi, piše u optužnici protiv Koluvije i njegovih saradnika.

Hrvatsku kompaniju registrovali su za trgovinu, proizvodnju i ispitivanje lekova i poljoprivrednu proizvodnju, prema podacima tamošnjeg poslovnog registra. Vlasnici su u poslovnoj dokumentaciji objasnili i da je skraćenica „THC“ u nazivu firme akronim od engleskih reči „true health component“ što znači „stvarno zdrava komponenta“. Firma, međutim, nije imala dozvolu za uzgajanje ili trgovinu kanabisom bilo koje vrste u Hrvatskoj, rečeno je KRIK-u iz nekoliko institucija koje daju ove dozvole.

Koluvijina firma u Hrvatskoj i dalje postoji, ali on, piše KRIK, očigledno nije uspeo da razvije poslove u ovoj zemlji jer je svega mesec dana nakon što ju je osnovao uhapšen u Srbiji. Policija ga je zaustavila dok se audijem vozio od Beograda ka Nišu i kod njega pronašla falsifikovanu policijsku legitimaciju, a zatim na imanju njegove kompanije „Jovanjica“ više od tonu i po marihuane. Osim njega optužena su još devetorica njegovih saradnika sa imanja. Na leto 2020. srpsko tužilaštvo je sprovelo narednu akciju hapšenja Koluvijih saradnika iz srpske policije i obaveštajnih agencija – BIA i VOA.

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske reklo je KRIK-u da im se Tužilaštvo za organizovani kriminal iz Srbije nije obratilo u vezi sa Koluvijom i firmom koju ima u toj zemlji.

Veza Koluvije i Šijaković pokazuje da u svetu kriminala nacionalizam ne igra značajnu ulogu: optuženi narko-bos za sebe ističe da je veliki patriota, ali je firmu osnovao u stanu desničarski nastrojene hrvatske političarke.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare