KRIK: Država „Milenijum timu“ prošle godine dala poslove vredne 12 miliona evra

Vesti 27. jan 202213:24 0 komentara
N1

Kompanije u vlasništvu biznismena Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka, uključujući i njihovu najpoznatiju „Milenijum tim“, dobile su desetine poslova od države tokom prethodne godine, u vrednosti od 12 miliona evra, otkriva KRIK.

Biznismeni Ivan Bošnjak i Stojan Vujko, osim čuvenog „Milenijum tima“ koji se bavi gradnjom i gasifikacijom, vlasnici su još petnaestak firmi u zemlji i regionu. Nedavno su privatizovali i Institut vodoprivrede „Jaroslav Černi“, što je izazvalo negodovanje stručnjaka koji se bave pitanjima zaštite životne sredine, podseća KRIK.

Samo tri njihove firme – „Milenijum tim“, „Institut Goša“ i „KBV Datakom“, tokom prošle godine dobile su 17 državnih poslova vredih najmanje 1,43 milijarde dinara, odnosno oko 12 miliona evra, otkriva KRIK.

Neke od njih „Milenijum tim“ dobio je u konzorcijumu sa drugim firmama, dok je deo poslova dobio samostalno. Često su bili i jedini ponuđači, odnosno jedina firma koja se prijavila na javnu nabavku.

Osim ove tri kompanije, Bošnjak i Vujko u Srbiji imaju i firme „MT Gastel”, „Millennium resorts“, „Alea Consulting”, „Mostogradnja ing”, „Industrija mehanizacije i traktora”, „Millennium properties“, „MTT air services“, „Millennium Property Management“, „Industrija mašina i traktora“, „Kop Top Project“. U Hrvatskoj posluju preko kompanije „Millennium Adria“, dok su u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini pod prepoznatljivim imenom „Millennium team“.

Najvrednije poslove dobila je njihova najpoznatija firma „Milenijum tim“, pokazuje dokumentacija koju je prikupio KRIK.

Državna preduzeća angažovala su ovu kompaniju za više od 11,5 miliona evra da izvrši preventivne radove na zaštiti od poplava u Nišu, raščisti teren od neeksplodiranih mina, izgradi puteve u beogradskom groblju kućnih ljubimaca, rekonstruše šumske puteve, novu scenu za Beogradsko dramsko pozorište i, kao najvredniji posao, izgradi novu crpnu stanicu Vračar za Beogradski vodovod i kanalizaciju.

Unosne državne poslove tokom prošle godine dobio je i istraživačko-razvojni Institut „Goša“ koji je „Milenijum tim“ kupio krajem 2018. godine za gotovo milion evra. Kompanija „Goša“ je i nakon prelaska u privatno vlasništvo nastavila da dobija poslove stručnog obrazovanja u državnim gigantima – pa je prošle godine sklopila poslove sa Elektroprivredom Srbije (EPS) i Infrastrukturom Železnice Srbije. Zahvaljujući ovim poslovima, „Goši” će biti isplaćeno gotovo 90 hiljada evra.

Još jedna kompanija Vujka i Bošnjaka prošle godine dobila je vredne poslove na javnim nabavkama. „KBV Datakom“ je tokom 2021. godine sklopila ugovore sa RATEL-om, Infrastrukturama železnice Srbije i EPS-om vredne više od pola miliona evra.

KRIK podseća da je ranije pisao o vezama vlasnika „Milenijum tima“ sa ministrom finansija biznismeni Sinišom Malim, kao i da su njegovom bratu Predrag Malom, preko svoje firme, dali na korišćenje automobil i stan. Kompanija „Milenijum tim“ angažovana je i na realizaciji projekta „Beograd na vodi“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!