Kreni-promeni predao peticije RTS-u, traže da kontinuirano izveštava o zagađenju

Vesti 17. nov 202210:41 > 13:44 4 komentara

Organizacija Kreni-promeni predala je Radio-televiziji Srbije peticije kojima se od javnog servisa traži da istinito i kontinuirano izveštava o zagađenju, kao i protiv iskopavanja litijuma, i organizovanje javne debate s političarima o tim pitnjima.

Povezane vesti

Prvu peticiju potpisalo je 58.650 građana, a drugu 290.000.

Savo Manojlović iz Kreni-promeni rekao je da podržava potez RTS kojim je u nekoliko navrata izveštavano o visokom zagađenju vazduha, kao i to što su organizovali debatu sa stručnjacima o iskopavanju litijuma.

Međutim, kako je rekao, njega brine da li je to samo jedan korak zbog toga što je veliki pritisak javnosti ili će biti kontinuirana praksa.

„Očekujemo da RTS izađe sa svojim saopštenjem“, poručio je Manojlović.

Ipak, od javnog servisa traži da organizuje debatu političara, narodnih poslasnika, ali i Kreni-promeni, kao predlagača.

N1
Savo Manojlović Savo Manojlović
N1
N1
N1
N1

Kristina Urošević iz te organizacije pokazala je maketu belih i crnih pluća.

Kako je objasnila, crna pluća prošle godine bila su postavljena u Leskovcu koji ima problem sa zagađenjem vazduha, dok su bela pluća bila postavljena u Aranđelovcu koji nema taj problem.

Želeli smo na taj slikovit način da pokažemo šta se dešava sa našim plućima usled svakodnevnog izlaganja zagađenom vazduhu“, kazala je ona.

Dodala je da će ove godine u više od 30 gradova 30 timova ponoviti akciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare