Kreni-Promeni: Protesti sve dok ne dođe do zabrane istraživanja bora i litijuma

Vesti 21. jan 202218:2121 komentara
Podeli:
Izvor: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

Inicijativa "Kreni-Promeni" je saopštila da je, nakon jučerašnjeg protesta "Srbija nije na prodaju" i konferencije premijerke Brnabić, predala dopis u kome je tražila da se daju javne garancije da će narodna inicijativa, koju bi pokrenuo "Kreni-Promeni", biti stavljena na glasanje pre raspisivanja izbora, što je moguće da bude učinjeno na predlog Vlade Srbije ili od strane jedne trećine narodnih poslanika.

„Takođe je tražena i garancija da će opštinski i gradski overivači potpisa biti stavljeni na raspolaganje, bez administrativne opstrukcije, kao i da se garantuje bezbednost volontera. Jučerašnji protest pokrenut je kao reakcija na napad kojem smo bili izloženi ispred Skupštine, nakon što smo došli da završimo tehničke detalje oko narodne inicijative. U dopisu je jasno naznačeno da bez garancija koje bismo dobili danas, nećemo ulaziti u postupak skupljanja potpisa za narodnu inicijativu. Nastavićemo sa novom serijom protesta dok Vlada ili narodni poslanici ne predlože i zakonom uvedu zabranu na iskopavanje bora i litijuma“, navodi se u saopštenju.

Ističu da je to ispunjenje njihovog poslednjeg zahteva.

„Bez ovog zahteva nastavićemo sa protestima. Potpuno je nelogično da se, zbog ekološki štetnog istraživanja i ekspolatacije bora i litijuma, sprovede faktička zabrana na delu teritorije. Kao što je zaštićen Jadar, potrebno je da zaštitimo celu Srbiju. Ako se ne bi uvela zabrana na nivou cele Srbije, ispalo bi da je Rio Tinto iz političkih razloga bio diskriminisan u odnosu na ostale kompanije i to bi upravo pojačalo argumentaciju Rio Tinta po eventualnoj tužbi“, dodali su.

Iz „Kreni-Promeni“ su naredni protest najavili za četvrtak u 19h u Beogradu, ispred zgrade Predsedništva.

Komentari

Vaš komentar