Građani telima blokirali ulaz u gradilište u Bloku 37, traže da Vesić reaguje

Vesti 21. jun 202110:13 > 13:40 108 komentara

Stanovnici Bloka 37 jutros su blokirali ulaz u gradilište gde ponovo radove izvodi kompanija Durst. Građani najavljuju da će ostati na protestu ceo dan i da čekaju da im se obrati zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je nedavno izjavio da je u pitanju "zgrada monstrum". Iz tima "Kreni- promeni" saopštili su prethodno i da je kamion krenuo na građane koji telima blokiraju ulaz, kao i da im se preti.

Predstavnik stanara Predrag Jovanović rekao je za N1 da su se još pre 10 dana zvanično obratili gradu sa molbom da ih prime i da su im obećali da se naći rešenje, međutim – iz grada se niko nije javio i jutros su se samo pojavile mašine i krenule da rade.

Aleksandar Angelovski, takođe predstavnik građana u protestu, dodaje da su jutros svi očekivali povoljno rešenje pošto su već 15 dana u toku građanski protesti. „Umesto da bude konačno rešenje jutros u pola šest upaljene su mašine. Građani su izašli spontano, stali telima da blokiraju radove dok se ne nađe trajno rešenje, a trajno rešenje za nas je obustava radova i da se investitoru nađe druga lokacija, jer je za nas ovo neprimeran objekat a i Goran Vesić rekao je da po sadašnjim uslovima on ne bio mogao da se gradi“.

Angelovski najavljuje da će građani ostati na protestu i ako treba 100 dana, po smenama i dodaje da u bloku živi 6.500 građana, koji su nezavdovoljni ovom gradnjom.

„Radnici su nam jutros rekli da im je napređeno da rade, mi smo spontano izašli i smenjivaćemo se ceo dan“, kaže.

Jovanović za 19 sati najavljuje veće okupljanje građana.

„U narednim danima sigurno bićemo tu. Čekamo g-dina Vesića koji je sam nazvao da je ova zgrada monstrum i od sutra ćemo da dežuramo u zgradi Skupštine i moraće neko da nas primi“, rekao je Angelovski.

Tim „Kreni promeni“ saopštio je prethodno da je, i pored obećanja zamenika gradonačelnika da će se radovi na izgradnji novog stambenog bloka obustaviti dok se ne pronađe rešenje između stanara Bloka 37, investitora i grada, dogovor danas prekršen.

povezano

„Jutros u 6:30 mimo dogovora investitor je počeo sa radovima. Stanovnici Bloka su blokirali ulaz u gradilište, ali im se trenutno preti. Kamion je krenuo na građane koji telima blokiraju ulaz“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je za dva sata više od 4.000 ljudi potpisalo online peticiju protiv radova a da je ukupno online i uživo peticiju potpisalo više od 10.000 građana.

„Večeras u 19h građani iz Bloka 37 nastaviće spontano okupljanje. Kreni – Promeni podržava spontano okupljanje stanara i poziva sve građane Beograda da ih podržimo i večeras u 19h“, navodi se u saopštenju.

Kompanija Durst Development saopštila je prethodno da je od ranih jutarnjih sati nastavila radove na gradilištu u Ulici Milutina Milankovića, u Bloku 37 na Novom Beogradu.

„Radovi su bili privremeno obustavljeni kako bi se javnost i zajednica stanara iz susednih zgrada upoznala sa projektom i kako bi se predočila sva dokumentacija, koja je u zakonskim okvirima, budući da su u prethodnom periodu iznošene neistine u javnosti kako gradnja ‘nije legalna’, kao i da se poslovni kompleks gradi na ’10 metara od susedne zgrade’, te da ‘neće biti parkinga, vazduha, sunca’ itd“, navodi se u saopštenju kompanije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare