Kremlj: Posle referenduma menja se međunarodno-pravni status četiri oblasti

Vesti 27. sep 202214:2324 komentara
Izvor: Shutterstock

Kremlj je saopštio da će posle referenduma o pridruživanju separatističke Donjecke (DNR) i Luganske republike (LNR) kao i Hersonske i Zaporoške oblasti, ove teritorije promeniti svoj međunarodno-pravni status.

Posle referenduma o pristupanju teritorija Donbasa i „oslobođenih teritorija Ukrajine“ njihov pravni status će se „drastično promeniti“, što će povući određene posledice po zaštitu građana, rekao je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov. Na pitanje novinara da li će se situacija u Donbasu, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti popraviti posle referenduma i da li će biti manje granatiranja Donbasa, Peskov je odgovorio da to zavisi od ukrajinske strane.

„Naravno, situacija će se radikalno promeniti sa pravne tačke gledišta, sa stanovišta međunarodnog prava. Sa svim relevantnim posledicama po zaštitu i bezbednost ovih teritorija“, odgovorio je Peskov.

Kremlj je ranije saopštio da će se nakon referenduma napad na te teritorije smatrati napadom na rusku teritoriju.

Na pitanje da li će biti doneta odluka o stvaranju novog federalnog okruga, Peskov je rekao da Kremlj nikada ne najavljuje pojavu takvih predsedničkih ukaza ili kadrovskih odluka.

Komentari

Vaš komentar