Kozma: U ovoj zemlji jedino što funkcioniše je izlazak na ulice

Vesti 11. avg 202218:20 > 18:39 8 komentara

Vlast odugovlači oko zahteva poljoprivrednika i igra ping-pong oko nadležnosti između pokrajinske i republičke vlade, rekao je narodni poslanik iz pokreta Ne davimo Beograd Robert Kozma.

Pročitajte još:

„U ovoj zemlji očigledno jednio što funkcioniše je izlazak na ulice“, rekao je Kozma u Danu uživo na N1, povodom protesta nezadovoljnih poljoprivrednika.

Dodao je da vladajući režim „konstantno poručuje kako nas čeka neki crni scenario“, hladna zima i nestašice, i za to sve krivi rat Ukrajini, ali situacija sa protestom pokazuje da nije tako.

U ovoj situaciji, za neku potencijalnu nestašicu hrane odgovorna je isključivo Vlada Srbije, kazao je Kozma.

Zeleno-levi klub Ne davimo Beograd podneo je zahtev za formiranje Anketnog odbora za utvrđivanje činjenica i okolnosti u vezi sa pogibijom osam rudara u rudniku „Soko“ 1. aprila ove godine, a Kozmo govori da će insistirati da se svi poslanici izjasne i da taj zahtev bude na dnevnom redu Skupštine.

„Smatramo da je potrebno da se formira ovaj anketni odbor da bi se ispitale sve okolnosti koje su dovele do pogibije“, rekao je on.

Kako je rekao, njegov poslanički klub želi da vidi šta su sve nadležni uradili, a posebno zabrinjava to što osnovno javno tužilaštvo nije dozvolilo uvid u spise predmeta porodicama poginulih rudara.

Komentarišući navode ekoloških organizacija da Rio Tinto i Behtel i dalje rade na projektu Jadar, Kozma je rekao da je licemerno što Rio Tinto tvrdi da mora da završi internu studiju izvodljivosti.

On kaže da će Ne davimo Beograd zahtevati da se razgovara o odgovornom rudarstvu, kako rudnici ne bi mogli da se grade kako god odgovara investitoru.

Ocenio je da vladajući režim prolongira sa sastavljanjem sledeće vlade, misleći da će se promeniti geopolitičke okolnosti.

„To je ta njihova čuvena taktika odugovlačenja“, kazao je Kozma.

Na pitanje o zahtevima poslaničkih grupa Dveri i Narodne stranke o posebnoj sednici o Kosovu, poslanik Ne davimo Beograd kaže da treba da se razgovara dokle se stiglo u pregovorima.

Znamo da se dešavaju neki pregovori, o tome nas obećavaju predstavnici režima koji ili govore da smo pobedli 5:0 ili najavljuju krize, rekao je Kozma.

Međutim, kaže i da u Skupštini Srbije ne očekuje da će postojati dijalog između većine i opozicije.

„Mislm da je govor predsednika Skupštine pokazao da su bile neutemeljena očekivanja koja su se čula u javnosti, da će odjedanput SNS da okrene ploču, da će ići ka razvoju demokratije i pluralizma“, ocenio je Kozma.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare