Direktor Zavoda: Poslednjih dana povećan broj studenata u kovid ambulanti u Nišu

Vesti 22. okt. 202117:11 > 17:14
Podeli:

Direktor niškog Zavoda za zaštitu studenata Radomir Pešić kaže da se unazad nekoliko dana povećao broj studenata koji dolazi u posebnu ambulantu koja je otvorena za njih, i da je 99 odsto onih koji dođu - nevakcinisano. Uz antigensko testiranje, kaže da uvode i PCR testiranje.

Studenti su, kaže, dosta vremena bili na onlajn nastavi, ali početkom oktobra je počela njihova veća frekvencija, a s tim u vezi povećan je broj potencijalno zaraženih, pa je odlučeno da otvore specijalnu ambulantu za njih. „Odmah smo reagovali u saradnji sa Instiutom za javno zdravlje, otvorili smo posebnu ordinaciju zbog povećanog broja suspektnih“, kaže, dodajući da su se za to odlučili i jer se radi o mladim ljudima koji kad vide gužve ispred kovid-ambulanti, oni se vrate, a i zato jer je sada situacija takva da je veći pritisak i na kovid-odeljenja u domovima zdravlja.

Kaže da se sporadično desi i da se javi neki vakcinisani student sa simptomima, ali navodi da je sve to igra brojki i da, kada se gleda i priča o tome koliko ima obolelih koji su vakcinisani, onda se ne vidi da ima 60, 70 odsto koji nisu oboleli, dodajući da vakcina ima tu protektivnu ulogu, ali i onu bitniju – ako se desi zaražavanje, da će to biti u blažoj formi.

Govoreći o razlozima koje iznose oni koji su nevakcinisani, kaže da se zna vrlo dobro kako stvari u nauci funkcionišu – da postoje reference, radovi i da je sve to izloženo kritici stručne javnosti, a šro se ove druge strane tiče, Pešić navodi da se dešava da „neko negde tamo pusti neku nepotvrđenu priču i poziva se na nešto tamo što i ne postoji“, a da je ljudska svest, po prirodi, lepljiva za takve stvari. „Pitanje je da li je sve što se objavi na internetu dobronamerno ili plod nečije imaginacije, možda frustracije i komleksa“, zaključio je.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar