Kovačević: Verujem da će neke mere prema Rusiji biti uvedene

Vesti 04. maj 202220:21 8 komentara
N1

Docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Despot Kovačević izjavio je u emisiji "Iza vesti" da je poseta predsednika Vučića Nemačkoj veoma značajna, i napomenuo da će naše vlasti uskoro morati jasno da se odrede prema zahtevu EU da se uvedu sankcije prema Rusiji. "Ja verujem da će neke mere biti uvedene" smatra Kovačević i dodaje da će biti veće posledice po Srbiju ako se sankcije ne uvedu, pre svega za našu spoljnu politiku.

„Tako veliki susreti su veoma važni za Srbiju i za zemlje u regionu. Mi imamo predistoriju tih odnosa, niz susreta sa Angelom Merkel, Vučić ih ima više od 10, a sa druge strane kada se prisetimo kako su delovali svi ti susreti sa nemačkim kancelarima, imali smo veoma važne istorijske susrete koji su posle imali svoje posledice, a jedna od tih posledica je i promena vlasti 2012. godine (posle susreta Angele Merkel i Borisa Tadića)“, naveo je Kovačević.

Dodaje da „bez obzira gde se nalazite, poziv u Berlin – nešto znači“.

Podseća i na skorašnju posetu regionu nemačke ministarke spoljnih poslova regionu Analene Berbok.

Povezane vesti

„Susret je najavljen u tri tačke. Prva je bila sukob u Ukrajini, druga je bilateralni odnosi, i treće pitanje je bilo – regionalni odnosi“, podseća Kovačević.

Ocenjuje da uvođenje sankcije (Srbije prema Rusiji) kao mera ne donosi ništa ni Ukrajini, ni Rusiji u oružanom sukobu.

„Ali, to je pokazatelj da li pratite njihove vrednosti, i da li pratite zajedničku spoljnu bezbedbnosnu politiku. Odnosno, da li ste na tom putu koji ste sami izabrali. Zašto dolaze te poruke? Ja mislim da se od Srbije očekuje da uvede sankcije, kao i da je Šolc pokazao i više nego dovoljno razumevanja. On je kao kancelar mogao da kaže to otvoreno, i da to zazvuči ne kao ucena, već kao zahtev koji morate da ispunite na svom putu. On to nije rekao (javno) i to može da zvuči za političku elitu u Beogradu dobro, pre svega za Vučića, ali šta mu je rekao iza zatvorenih vrata, mi to ne možemo da znamo“, naveo je Kovačević.

Na pitanje da li ima prostora da Vučić kalkuliše nadalje sa ovom temom, odgovara: „Jako sam sumnjičav prema tom prostoru i taj prostor se sužava iz dana u dan“.

„Imaćemo u petak, 6. maja konferencuju za štampu (Aleksandra Vučića). Ja verujem da će neke mere biti uvedene“ smatra Kovačević i dodaje da će biti veće posledice po Srbiju ako se sankcije ne uvedu, pre svega za našu spoljnu politiku.

On je ocenio da Srbija „ima vreme da se odluči do petka“, odnosno do spomenute konferencije za štampu predsednika Srbije. Kovačević smatra da je Srbija pokazala dobru volju prema EU, ali da uprkos tome, na Zapadu gledaju Srbiju kao na „ruskog aktera“.

„Ne vidim rezultate toga (glasanje Srbije u Ujedinjenim nacijama) da iko to vrednuje, nego su pritisci još veći na Srbiju. Tako da mi deluje da bilo koje uvođenje mera, koje će biti možda opravdanje Srbije prema Zapadu, poslužiti kao mehanizam za pritisak“, kazao je gost N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare