Kovač: Moguća plenarna sednica Skupštine o rezoluciji EP o Srbiji

Vesti 07. apr 202110:43 0 komentara
N1

Predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Elvira Kovač izjavila je kako je planirano da odbor razmatra rezoluciju Evropskog parlamenta u Srbiji, a u toku su i političke konsultacije na koji način bi o toj temi mogla biti održana i plenarna sednica Skupštine Srbije.

Povezane vesti:

Nije neophodno da objašnjavam razliku između Izveštaja Evropske komisije sa kojom vodimo pregovore i koja nam formuliše i takozvanu mapu puta i Rezolucije Evropskog parlamenta, koji je političko telo i čije rezolucije nisu obavezne i kao takve predstavljaju artikulisane političke stavove različitih političkih grupa u Evropskom parlamentu, rekla je Kovač za portal Juropijan vestern balkans (EWB).

Ona je ocenila da je proširenje EU jedna od najuspešnijih politika te zajednice, ali da nažalost ona sada nije prioritet.

Evropska unija je okrenuta traženju rešenja za vlastite probleme, koji su počeli ekonomskom, a nastavili sa krizom unutrašnjih odnosa, što je sve pojačano migrantskom krizom, Bregzitom, odnosima sa SAD, Rusijom i Kinom, a tokom ove godine i pandemijom kovida-19, rekla je Kovač.

Što se tiče Srbije, Kovač smatra da je potreban fokus na reforme, posebno na vladavinu prava i funkcionisanje demokratskih institucija koje su ključne za evropsku perspektivu i napredak regiona, kao i na jačanje parlamenata i parlamentarne demokratije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!