Kovač: Izveštaj kritičniji nego ranije, deo o parlamentu nije izbalansiran

Vesti 25. mar 202119:3310 komentara
Podeli:

Ovogodišnji izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji je neprihvatljivo pristrasan, ocenila je delegacija Fidesa u Evropskom parlamentu. Najviši državni zvaničnici u Srbiji nisu komentarisali izveštaj, a predsednica odbora srpskog parlamenta za evropske integracije ističe da je kritičniji nego ranije i da nije izbalansiran u delu koji se odnosi na rad paralamenta.

Predsednica Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Elvira Kovač za N1 kaže da je generalna ocena Srbije u izveštaju negativna.

„Želi sa jedne strane izveštaj da pospeši evropske integracije Srbije i da ukaže na to šta sve treba da se uradi, ali je jako kritičan i jako strog. Ovi izveštaji EP su u prethodnom periodu više bili frendli i zaista podržavali evrospki put Srbije, sada ne kažem da ne podržavaju, ali su mnogo mnogo kritičniji“, smatra Elvira Kovač.

Kovač, međutim, ocenjuje kao neizbalanisiran deo izveštaja o radu parlamenta, u kojima se ističu orkestrirani napadi narodnih poslanika protiv novinara i članova civilnog društva, čime se, kako se navodi, krši nedavno usvojeni kodeks ponašanja.

Povezane vesti:

„Spominje se kodeks ponašanja, sa druge strane se ne pohvaljuje što je posle nekoliko kritika, posle pet, šest godina taj kodekst konačno donet“, dodaje Kovač.

N1: Ali se ne primenjeuje?

Kovač: Ali se ne pominje sloboda govora. Znači, kada u skupštini jedan poslanik replicira drugom i inače po Ustavu koji je najviši pravni akt, taj poslanik ima svoju slobodu govora i ne može se pozivati na odgovornost, osim ako zaista nekog vređa, taj može da ga tuži privatno. Mislim da je jako čudno.

N1: Mislite da su neopravdane ove kritike koje se odnose na taj deo ponašanja poslanika, odnosno, kako kažu orkestritrane kampanje protiv novinara i članova nevladinih organizacija?

Kovač: Mislim da izveštaj nije izbalansiran. Da su ovo samo kritike, znači fokusira se na određena dešavanja u Skupštini, dok se sa druge strane ne pohvaljuje to koliko je zapravo način rada promenjen.

A oni koji su se nedavno našli na meti poslanika, predstavnici organizacije CRTA, kažu da je nedopustivo da se mehanizam koji treba da obezbedi dodatnu funkcionalnost i demokratičnost parlamenta u Srbiji zloupotrebljava i pretvara u svoju suprotnost.

„Ovde je ključno to da se nikad ne razgovara i nikada se ne saopštavaju konkretni Crtini nalazi ili zaključci, nikada se ne osporavaju činjenice ili tvrdnje koje smo mi konkretno objavili. Ovde se lepe etikete, ovde se kvalifikuju ljudi imenom i prezimenom samo zato što rade svoj posao“, kaže Pavle Dimitrijević iz Crte.

To što se u izveštaju osim slučaja Savamale pominuju i afere Jovanjica, Krušik i Telekom je, prema rečima Srđana Majstorovića iz Centra za evropske politike, poruka da je određeni stepen poverenja i strpljenja izgubljen i da se od Srbije očekuju konkretni rezultati.

„Najkonkretniji izveštaj do sada i to je svakako jedna važna politička poruka, da je prošlo vreme mimikrije i simuliranja promena, jer ove primebde ostaju u dosijeu Srbije i pratiće nas dok se ne istraže svi navedeni slučajevi onako kako to nalaže zakon ove zemlje“, smatra Majstorović.

Majstorović ističe da kritike u izveštaju nisu tu zarad kritikovanja, već konstruktivni alat koji vrlo jasno i vrlo precizno ukazuje šta Srbija mora da menja.

Komentari

Vaš komentar