Kostić: Bojim se da u usamljenosti ne postanemo neželjeni stanovnici Evrope

Vesti 30. jun 202209:48 > 01. jul 2022 06:5356 komentara
Podeli:
Izvor: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sa mojim uvidom u geostratešku poziciju Srbije, bojim se da u svojoj usamljenosti ne postanemo neželjeni stanovnici Evrope, sa namenjenom ulogom "univerzalnih krivaca", izjavio je za list Nova predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić, dodajući da je evropska civilizacija "i ranije i sad naš nesumnjivi usud".

„Političari nemaju privilegiju da se ležerno bave filozofiranjima: prenebregli bi ono što je neophodno, da se definišu pozicija i mesto ove zemlje“, naveo je Kostić za Novu.

Kostić je naglasio da je Srbija uvek želela da učestvuje u velikim svetskim događajima, ne obraćajući pažnju na to da su joj „dvorišta prljava i na njenim prozorima nema cveća“.

„Umesto da od Srbije napravimo vrt, mi stalno gledamo preko plota u pokušaju da budemo značajniji nego što jesmo. Mislim da se ta vrsta megalomanije, od nje ni sam nisam imun, uporno podgreva“, istakao je Kostić.

Kostić je dodao i da je u medijima pristuno nešto što bi nazvao „novinarskim ili analitičkim sveštenstvom, u kojem identične fizionomije, identični ljudi“ nastupaju kao skup ljutitih istomišljenika,

„Dugo nisam čuo neku vrstu pravog dijaloga, razmene mišljenja, a ako hoćete i prosvećenog neslaganja. Mi u SANU u brojne aktivnosti uključujemo i ljude koji ne misle isto pod motom: različito, ali bez ljutnje“, predočio je Kostić.

Komentari

Vaš komentar