Kossev: Kurti najavljuje uvođenje reciprociteta, Petković osuđuje

Vesti 02. avg 202114:55 > 15:07 17 komentara
Aljbin Kurti
Ludovic Marin/AFP

Kosovska vlada želi da uvede reciprocitet sa Srbijom kada se "brzo pripremi" i ne želi da ova ideja "propadne", kazao je premijer Kosova Aljbin Kurti na sednici kosovskog parlamenta povodom 100 dana vlade, prenosi Kossev.

Pročitajte još:

On je kazao da Vlada „još uvek nije odustala od uspostavljanja reciprociteta sa Srbijom“.

„Želimo da to učinimo tako da se to više ne poništava. Zadnji put kada smo to radili, sve je išlo dobro, a onda kada je uklonjeno, postalo nam je još gore. Učinićemo to kada se brzo pripremimo“, rekao je Kurti, javlja Kossev.

Kurti je upozorio da koncept reciprociteta „umire“ ako ne bude u potpunosti primenjen.

„Zainteresovani smo za njegovu potpunu i pravilnu primenu“, rekao je on.

Dodao je da je međunarodnim faktorima na sastancima u Briselu pokazan dokument sa „11 povreda koje Srbija čini protiv Kosova“.

Kazao je i da uzajamnost nije osveta, nego „zdrav princip između dve država koje će biti jednake“.

Petković: Kurti ide u pravcu nove destabilizacije

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković upozorio je da pretnjama o uvođenju reciprociteta prema Srbiji kosovski premijer Aljbin Kurti direktno urušava dijalog i sve što je sporazumima dogovoreno i otvoreno ide u pravcu pokušaja nove destabilizacije prilika na terenu, saopšteno je iz tog tela Vlade Srbije.

„Pitanje reciprociteta je eufemizam za podizanje novih ekonomskih barijera kojima su bili izloženi Srbi na Kosovu i Beograd tokom trajanja anticivilizacijskih taksi od 100 odsto. Zato bi Kurtiju bilo bolje da se umesto ovakvih najava jednostranih poteza koje direktno urušavaju dijalog posveti sprovođenju do sada postignutih sporazuma, posebno formiranju Zajednice srpskih opština“, naveo je Petković u pisanoj izjavi.

Prema njegovom mišljenju, takve izjave predstavljaju nastavak Kurtijeve „otvorene opstrukcije prema dijalogu i zvaničnicima iz Brisela“, a najnovija poruka da će Priština spaliti testove na kovid koje im je donirao Beograd svedoči „dokle ide mržnja prema Beogradu“.

„Istovremeno, bestijalno napadajući inicijativu ‘Otvoreni Balkan’ koja treba da omogući prosperitet i nove ekonomske benefite građanima koji žive na ovim prostorima, Kurti još jednom pokazuje svu svoju političku kratkovidost i zaglavljenost u prošlost“, naveo je Petković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare