Kosovski ministar: Čim pre uništićemo 1.000 PCR testova iz Srbije

Vesti 02. avg 202113:10 > 13:15 20 komentara
REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Hiljadu testova za utvrđivanje inficiranja koronavirusom koje je Srbija donirala Kosovu u aprilu prošle godine, biće uskoro uništeno, saopštio je kosovski ministar zdravlja Arben Vitija (Vitia) na današnjoj sednici kosovskog parlamenta o 100 dana Kurtijeve vlade.

„Biće tretirani kao svi lekovi bez roka. Oni će biti uništeni čim pre“, rekao je on, prenosi KoSSev.

Vitija je ovo kazao odgovarajući na pitanje poslanika PDK-a Bekima Hadžiua (Haxhiu) o tome šta se dogodilo sa 1000 testova koji su bili donacija Srbije.

Ovaj poslanik je kazao da se time Srbija predstavila kao humana država, dok će istovremeno Kosovo „platiti za njihovo uništenje“.

Vitia je naveo da kao i ostali laboratorijski materijal, i ovi testovi su uskladišteni, prema podacima Kosovskog instituta za javno zdravlje.

„I kao što ste kazali, oni nisu nikada iskorišćeni. Zbog isteka roka, tretiraćemo ih kao i svaki mikrobiološki materijal kojem je rok istekao, prema procedurama odeljenja za mikrobiologiju na Nacionalnom institutu za javno zdravlje. Broj ovih testova nije velik, što znači da će oni biti uništeni čim pre zajedno sa ostalim ostacima u laboratoriji“, naveo je Vitia.

Istovremeno je kazao da su donacije iz Srbije stizale u milionima i milionima tokom drugih vlada i još uvek stižu.

U Prištinu je 17. aprila prošle godine stiglo 1.000 testova iz Beograda, u okviru saradnje regiona protiv kovida 19, potvrdio je tada za KoSSev portparol kosovskog Ministarstva zdravlja Faik Hoti. Sa druge strane, Kosovo je „omogućilo lekarskim timovima iz Srbije da periodično ulaze na Kosovo radi pružanja medicinskih usluga pripadnicima srpske zajednice, a na zahtev gradonačelnika iz opština sa srpskom većinom“, naveli su iz ministarstva tada u odgovoru za ovaj portal.

I tada je vladu u Prištini predvodio Aljbin Kurti, odnosno Samoopredeljenje u saradnji sa LDK. Pošiljka je takođe i tom prilikom dovela do toga da se Kurtijeva vlada nađe na meti kritika kosovske opozicije i dela javnosti.

Tako su mu poslanici u Prištini postavljali i tada kritička pitanja, od kojih je jedno bilo da li je na pristiglim pošiljkama stajao natpis „Za Republiku Kosovo“ ili „Za Kosovo i Metohiju“, na šta je Kurti rekao da ne zna i uputio novinare da pitanje postave ministru zdravlja. Pokrenuta je i peticija da se pošiljka odbije. Zamenik predsednika udruženja veterana OVK Nasim Haradinaj koji je sada optuženi u Hagu, zatražio je hitnu istragu parlamentarne komisije i tužilaštva i pozvao prištinski Institut za javno zdravlje da „baci u smeće testove“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare