Kosovska policija u hramu Hrista Spasa u Prištini, Petković – „brutalna sila“

Vesti 10. jun. 202116:358 komentara
Podeli:
Izvor: N1 (arhiva)

Kosovska policija došla je do crkve Hrista Spasitelja u centru Prištine, gde je danas vladika Eparhije raško-prizrenske Teodosije održao liturgiju, prenosi Gazeta ekpres.

Kosovski mediji prenose da je kosovska policija bila u inspekciji.

Vladika Eparhije raško-prizrenske Teodosije održao je liturgiju crkvi Hrista Spasa u Prištini prvi put od 1998. godine, prenosi Radio KiM.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je današnji upad kosovske policije na crkveni posed hrama Hrista Spasa u Prištini, i to nakon liturgije koja je održana nakon pune 23 godine, brutalna demonstracija sile i verske netrpeljivosti koja dolazi iz Prištine, saopšteno je iz tog tela Vlade Srbije.

„Nakon što se u hramu sakupila nekolicina vernika da obeleži Slavu uz poruke mira i tolerancije vladike Teodosija, usledila je sramna reakcija Prištine, kao nedvosmislena poruka Srbima, vernicima Srpske pravoslavne crkve (SPC)“, istakao je Petković u pisanoj izjavi.

On je ocenio da je prisustvo policije ispred crkve očigledna pretnja vernicima šta će im se dogooditi ukoliko ponovo dođu u tu svetinju.

Da li ovako Aljbin Kurti i političari iz Prištine zamišljaju zaštitu verske i kulturne baštine SPC na Kosovu i Metohiji – tako što će slati naoružanu policiju da preti vernicima? Hoće li o ovoj upotrebi zastrašivanja i sile u blizini crkve izvestiti Unesko i organizaciju „Evropa Nostra“, zapitao je Petković.

Komentari

Vaš komentar