Kosovska policija: Procenjujemo situaciju, pojačaćemo prisustvo na Severu Kosova

Vesti 08. dec 202220:50 15 komentara
Anadolija/ Vudi Xhymshiti

U jeku najnovijeg skoka tenzija nakon prekjučerašnjih incidenata u severnom delu Mitrovice i Zubinom Potoku, Kosovska policija najavila je da će u narednim danima da pojača svoje prisustvo na Severu.

Kosovska policija navodi da je održavanje javnog reda, garantovanje bezbednosti, zaštita života i imovine svih građana bez razlike među njihovim glavnim ciljevima, prenosi Kossev.

Naznačili su da u policijskom operativnom aspektu imaju kapacitete za upravljanje i kontrolu bezbednosne situacije i održavanje reda na celom Kosovu, kao i za preduzimanje radnji za sprovođenje zakona.

„Prioritet Kosovske policije je da obezbedi bezbednost za sve građane, pa će, ocenjujući situaciju i trenutne trendove u severnim opštinama, policija narednih dana pojačati prisustvo policije na Severu kako bi ostvarila ciljeve“, dodaje se u saopštenju.

Preciziraju i da kontinuirano prate i analiziraju dešavanja na Kosovu i vrše stručne procene na osnovu kojih preduzimaju, kako navode, neophodne, razumne i zakonite mere za sprovođenje zakona i odluka kosovskih organa.

„Policija Kosova će nastaviti da bude posvećena u realizaciji policijskih dužnosti u službi građana zemlje, zajednica bez razlike i obezbeđivanja opšte bezbednosti na celoj teritoriji zemlje“, zaključuje se u saopštenju.

Najmanje dva incidenta praćena sirenama dogodila su se prekjuče u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici, prilikom pokušaja novopostavljenih članova opštinskih izbornih komisija da u pratnji Kosovske policije uđu u prostorije OIK-a na Severu. Srbi su ih sprečili da to učine.

I dok se incident u Zubinom Potoku završio mirno, uz intervenciju i policije, u Mitrovici su, prema zvaničnim izvorima, na prostorije OIK-a bačene dve eksplozivne naprave od kojih je jedna eksplodirala, a druga je kasno sinoć uklonjena.

Beograd i Priština uzajamno su se optuživali za nove incidente za Severu.

Dok je direktor Kancelarije za KiM tvrdio da su „Kurtijevi specijalci upali u prostorije OIK, sve razvalili, polupali, razbacali, pokušavajući da instaliraju svoje biračke komisije“, ove navode odbacili su najviši prištinski zvaničnici i Kosovska policija.

Oni kao odgovorne za incidente, a konkretno napad na kancelariju opštinske izborne komisije u severnom delu Mitrovice vide „maskirane, nasilne osumnjičene, odnosno grupe koje su koristile opasna oruđa, uključujući i ručne bombe jugoslovenske proizvodnje“, a koje, kako tvrde, podržava Beograd.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, je u večernjim satima a nakon novih incidenata upravo i najavio da će se pojačati prisustvo policije na Severu.

„Sa ovim zločinima i oružanim napadima severno od Ibra, tamo ćemo sigurno imati više Kosovske policije. Zato što će biti istraga i procesuiranja ovih zločinaca koje plaća Srbija, a kojima diriguje njihov predsednik. Brojna kršenja zakona neće biti oproštena, a tendencije kriminalne destabilizacije će propasti“, kazao je tada Kurti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare