Kosovo obeležava 13. godišnjicu od proglašenja nezavisnosti

Vesti 17. feb 202110:14 > 16:05 6 komentara
REUTERS/Florion Goga

Kosovo obeležava 13. godišnjicu proglašenja nezavisnosti, a u Prištini se održava niz manifestacija.

Nezavisnost Kosova proglašena je 17. februara 2008. godine.

Prvi koji su potpisali Deklaraciju o nezavisnosti Kosova bili su bivši predsednik Fatmir Sejdiu, bivši predsednik parlamenta Jakup Krasnići i bivši premijer Hašim Tači.

Prve države koje su priznale Kosovo kao državu nakon proglašenja nezavisnosti bile su Kostarika, SAD, Francuska, Avganistan, Albanija, Turska, Velika Britanija.

Osmani: Nezavisnost Kosova zahvaljujući Rugovi i Jašariju

V.d. predsednika Kosova, Vjosa Osmani, rekla je danas da bi „sloboda i nezavisnost Kosova bili samo san, da nije bilo rada i odricanja istorijskog predsednika Ibrahima Rugove i legendarnog komandanta Adema Jašarija“.

Na centralnoj svečanosti povodom 13 godina od proglašavanja nezavisnosti Kosova, ona je u kasarni „Adem Jašari“ u Prištini zahvalila „partnerskim zemljama koje su pomogle oslobodjenju i izgradnji države“ na Kosovu.

„Ovo stanje je ostvareno znojem i mukom svakog od vas, mudrošću generacija lekara, muškaraca i žena koji su pali na ovaj sveti dan. Zahvaljujući vašem vrednom doprinosu, svi smo mi čuvari Kosova. Put kojim smo išli do nezavisnosti zemlje nije bio ni lak ni kratak“, rekla je Osmani.Osmani je kazala da Kosovo „mora svakodnevno da se bori da bi se zaštitila sloboda i nezavisnost“.

„Moramo zaštititi ovaj blagosloveni dan od svake oluje. Nema plemenitije ljubavi od one prema našoj domovini“, dodala je ona.

V.d premijera Avdulah Hoti, obraćajući se vojnicima i starešinama BSK, rekao je da su godišnjice, kao ova – proglašenja nezavisnosti Kosova, „skreću nam pažnju na najviše vrednosti patriotizma“.

„U ovim danima obavezujemo se na dug prema svojoj deci, da Kosovo postane mesto ostvarenja snova svake mlade osobe, svakog poljoprivrednika i svih državljana Kosova“, rekao je premijer na manifestaciji.

Kosnet: Nepokolebljivo partnerstvo SAD i Kosova

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Filip Kosnet čestitao je građanima Kosova godišnjicu nezavisnosti i poručio da je američko-kosovsko partnerstvo i dalje nepokolebljivo.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Države su bliske narodu Kosova.

„Dok slavimo Dan nezavisnosti Kosova, američko-kosovsko partnerstvo ostaje nepokolebljivo. Bićemo uz vaš narod dok radite na izgradnji pravednog, mirnog i prosperitetnog doma za sve građane Kosova“, napisao je Kosnet na tviteru, preneo je RTK2.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare