Korona žurke po Beogradu potpaljuju nova žarišta epidemije

Vesti 15. feb 202119:42 > 16. feb 2021 00:4138 komentara

Tri "rasturene" korona žurke, pet uhapšenih zbog kršenja epidemioloških mera i više od hiljadu građana koji su žurkama prisustvovali - bilans je prazničnog vikenda u glavnom gradu. Dok gradska vlast poručuje da kompromise sa bahatima neće praviti, epidemiolozi upozoravaju da će se epidemiološka sitaucija zbog takvog ponašanja sigurno pogoršati.

Popustila pažnja, popustila i disciplina, tim rečima gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić opisuje praznične dane u glavnom gradu i poručuje da je zbog organizovanja žurki, tužilaštvo do sada zadržalo petoro ljudi.

Inspektori su i dalje na terenu, a biće kažnjen svako ko krši mere, jer za bahatost i ugrožavanje zdravlja više nema tolerancije i razumevanja, navodi Radojičić.

POVEZANE VESTI:

„Molim vas, u završnoj smo fazi borbe sa virusom, moramo izdržati do kraja, biti disciplinovani, ne možemo kršiti mere, ne smemo tolerisati bahatost, neodgovornost i neozbiljnoist“, poručuje Radojičić.

Kako bi se u kontrolama istrajalo, danas je zasedao i gradski Krizni štab koji je odlučio da se sa rigoroznim proverama ugostiteljskih objekata nastavi i narednih dana.

Samo tokom vikenda, kažu u Kriznom štabu, bilo je više od 2.900 intervencija. Međutim, pored žurki, gradski štab, prema rečima načelnika Komunalne milicije Ivana Divca, brinu i oni koji će se u Beograd vratiti sa zimovanja.

„Ali je pitanje kako ćemo kada prođe Sretenje, kada se svi ljudi koji su otišli u zimske centre, kada se budu vratili u Beograd, koji će biti broj obolelih u Beogradu, a onda zavisi od Kriznog štaba republičkog kakve će se odluke donositi. Možemo da se nadamo da brojke neće podivljati, ali je nedopustivo opuštanje“, kaže Divac.

Prema podacima Turističke organizacije Srbije na dve najposećenije planine, Kopaoniku i Zlatiboru, tokom praznika nalazi se više od 50 hiljada turista. Inspekcija, zbog toga, ljude i neodgovorne ugostitelje juri i na planinama, tvrdi ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

„Igramo se mačke i miša. Mi idemo i jurimo se sa njima, da ih nađemo, gde su oni, šta rade, kako rade. Posle će da kukaju što imamo toliko zaraženih, što imamo prepune bolnice. I posle ko je kriv? Pa vi ste krivi“, poručuje Lončar.

Zbog osećaja krivice ili hladnog vremena, građani praznične dane ipak provode mirnije nego noći. Značajnijih gužvi na beogradskim ulicama danas nema, osim na glavnom šetalištu, ali ipak epidemiolozi upozoravaju da će visoka cena žurki koje su organizovane tokm vikenda biit plaćena.

Zbog toga, kažu, i narednih dana, očekuju da Beograd ponovo postane žarište epidemije koronavirusa, a i Krizni štab će odlučivati o eventulanom pooštravanju mera. Do tada, poručuju, građani, kako budite činili, tako će vam i biti.

Komentari

Vaš komentar