Koraks: Laž je osnovno sredstvo za opstanak ove vlasti

Vesti 04. jan 202214:31 15 komentara
N1/arhiva

Karikaturista Predrag Koraksić Koraks, koji je objavio Novogodišnji kalendar za 2022. godinu pod naslovom "Godina laži", izjavio je da je laž osnovno sredstvo za opstanak vlasti i dominantna stvar najkarakterističnija za sadašnju vlast, a da je trenutno najveća laž tvrdnja da je prethodna vlast kriva za Rio Tinto.

„Zna se ko je glavni lažov. To se vidi na prvu loptu. Kod ovogodišnjih karikatura ima malo više humora, ali one nisu toliko, da kažem, zajedljive. I oštre. Ipak je to neka svečarska atmosfera kalendara. Potrudio sam se da napravim neki svoj pogled, ne vezujući se za godišnja doba, niti za karakteristične mesece, kao ranije… Laž se ovde jasno vidi. Stalno lažu, u svakoj izjavi, svakoj rečenici“, izjavio je Koraks u intervjuu portalu Nezavisnost.org.

Žao mu je što nije stigao da u kalendar unese dešavanja sa aktuelnih protesta protiv Rio Tinta.

„Najveća laž se baš sada kotrlja, to je ta tvrdnja da je prethodna garnitura koja je vladala pre Srpske napredne stranke, kriva za ovu priču o Rio Tintu. Nikakav ugovor nije napravljen sa Rio Tintom u to vreme, glavni ugovor je napravio Vučić. Njegova miljenica Brnabić je u Londonu lobirala za tu kompaniju, postoje snimci“, rekao je Koraksić.

Prema njegovim rečima, s jedne strane pritiska ih taj ugovor, a sa druge blokade.

„Videćemo šta će Vučić da uradi povodom toga, verovatno će morati da laže – što je normalno“, dodao je.

Koraks ističe da je, uprkos jednopartijskom sistemu i strogoj diktaturi, karikatura i u socijalizmu imala svoje svetle trenutke, čak i kada su teme bili Tito i njegovi najbliži saradnici.

Prema Koraksovim rečima, tek kasnije, nakon Titove smrti, kad su se pojavili slobodni listovi – Demokratija, Borba, Danas… počeo je da radi sa likovima, “naročito u vreme kad Milošević počinje da ‘kontroliše naše sudbine’” i tada za njega počinju ozbiljni problemi.

Uprkos poodmakloj životnoj dobi (88), majstor karikature i dalje radi, ali, kaže da mu je teško, jer nema osećaj dodira.

„Glavna mi je pomoć – fotošop! Radim veliki format, a onda ispravljam greške. Ali, ta linija je malo, kako da kažem, kruta, nema dušu, kao onda kad sam crtao četkicom. Mada, ljudi koji se ne razumeju u crtanje, ne primećuju te ‘greške’. Treba mi tri, četiri sata da jednu karikaturu dovedem u stanje ‘za štampu’. To je ranije trajalo mnogo kraće. Ali, borim se, šta drugo da radim?! Nigde ne idem, sedim kući… razmišljam i radim. I, nerviram se, kao i svi normalni ljudi“, ispričao je Koraks.

Njegova želja za 2022. godinu glasi – „Da se ova moja bolest malo zaustavi, da bih mogao da radim i da budem svedok pada ove vlasti. A to, svakako, žele i moji fanovi“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare