Korać: Zamrznut put Srbije u EU, Novaković kaže – čeka se geopolitičko širenje

Vesti 16. jun 202210:49 14 komentara
N1

Formalno gledano, Srbija više ne radi na evropskim integracijama, kaže profesor Beogradskog univerziteta u penziji Žarko Korać. On smatra da je nezrelo to što predsednik Aleksandar Vučić ponavlja da Srbija želi da uđe u EU na svoj način, jer to nije mogla ni jedna druga zemlja. Igor Novaković, direktor istraživanja Centra za međunarodne i bezbednosne poslove, kaže da širom Zapadnog Balkana države čekaju da dođe do proširenja iz geopolitičkih razloga, bez obzira na to koliko zemlje ispunjavaju standarde.

Pročitajte još:

„Meni se čini da Beograd sa neke strane čeka tu geopolitičku potku“, rekao je Novaković u emisiji Novi dan na N1.

Profesor Korać kaže da je Srbija napravila korak unazad u vladavini prava i stanju u medijima, ali da je u ovom trenutku ključno pitanje uskladiti se sa politikom EU prema Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu.

„Dok god tu nešto ne učinimo neće biti otvorena poglavlja i može se reći da je naš praktičan put ka EU zamrznut“, rekao je Korać.

Govoreći o nacrtu rezolucije Evropskog parlamenta kojom se od Srbije traži da prizna Kosovo i uvede sankcije Rusiji, Novaković kaže da to nije iznenađenje ali i da ne znači da će priznanje nezavisnosti Kosova postati uslov Evropske unije prema Srbiji.

Korać napominje da je rat u Ukrajini podstakao Evropu da pokuša da reši tekuće probleme, a jedan od njih su odnosi Beograda i Prištine.

„Oni bi voleli što pre da zatvore problem jer misle da je deo ruskog uticaja u Srbiji, a indirektno i u Republici Srpskoj, pre svega zbog nerešenog kosovskog problema“, kazao je on.

Upitan o izjavama ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina o tome da Srbija treba da proglasi „političku neutralnost“, Korać kaže da Vulin za Vučića igra istu ulogu koju je lider radikala Vojislav Šešelj igrao Slobodanu Miloševiću.

Ocenjuje da je „zastrašujuće“ što ministar policije govori stvari koje su suprotne politici vlade u kojoj se nalazi i da vlada nije „pijani hor u ponoć“.

Na pitanje zašto se čeka sa uvođenjem sankcija Rusiji, Igor Novaković podseća da je 2012. godine Srbija imala nivo usklađenosti veći od 90 odsto sa spoljnom politikom EU.

“To je dolazilo iz činjenice da tada teme nisu bile Rusija i Kina. Najveći dijapazon neusaglašenosti se otvorio sa krizom u Ukrajini“, rekao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare