Korać: Vučić primarno odgovoran za neprihvatljivi incident u Predsedništvu

Vesti 28. jun. 202109:3235 komentara
Podeli:

Profesor Filozofskog fakulteta u penziji Žarko Korać kaže povodom verbalnog sukoba predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji se u petak desio u Predsedništvu da primarnu odgovornost ima predsednik države, koji je pozvao lidere opozicije na tuču, što je neprihvatljivo, podjednako kao i to što su lideri opozicije rešili da odgovore i otišli u Predsedništvo.

Povezane vesti

„Šokantno je da se predsednik države tako ponaša, on mora da ima veću kontrolu. Ne može predsednik to da radi, ali opozicija bi imala mnogo više uspeha kada bi izašla pred građane i rekla im ‘nemojte više birati predsednika koji poziva na tuču'“, poručuje Korać u Novom danu na TV N1.

Smatra da se zapravo ovakvim ponašanjem predsednika, liberalizuje tuča, „ovo je faktički poruka“.

„Brine me to. Bilo ko ko unese tuču u javni život čini rđavu uslugu ovom društvu“, ističe Korać.

Kaže i da su funkcioneri Narodne stranke koji su bili prisutni tokom verbalnog okršaja Jeremića i Vučića bili šokirani njegovom reakcijom, ne uplašeni.

„Nemoj ići na te položaje ako ne možeš sebe da kontrolišeš… Nasilje koje je oko nas neprekidno dižete na još veći stepen. Ne bih isključio da će ovo u nekom dalekom ishodu dovesti da se neki političari stvarno potuku“, ocenjuje Korać.

Izručenje Miloševića – jedina odluka Đinđićeve vlade koju su potpisali svi njeni članovi

Povodom 20 godina od izručenja bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića Haškom tribunalu, Korać koji je u to vreme bio potpredsednik u vladi Zorana Đinđića, kaže da je politički to bio rizičan potez, „to je jedina odluka vlade koju su potpisali svi članovi vlade“.

Dodaje da je danas sve mnogo gore nego u vreme izručenja Miloševića i navodi da je to bio trenutak kada je Srbija morala da podvuče crtu i kaže šta je bilo loše u njegovoj politici, što se nije desilo.

„Srbija nikada nije do kraja kritički progovorila o prošlosti, danas smo se vratili unazad… Ono malo demokratskih tekovina koje smo stekli posle 2000. je danas srozano. Srbiju vode ljudi koji su tada bili na suprotnoj strani, oni peru svoje biografije. To je neko društvo kao koza nostra, koje se bori da sve nas uvaljaju u taj rat, kaže da smo svi odgovorni, kriju se iza naših leđa, oni su kukavice, ovaj narod mora da jednom kaže ‘sada je dosta'“, ističe Korać.

Dodaje da i generali koji su tada izgubili rat govore o pobedi, a mladiće koji su poginuli na Košarama zovu herojima, a samo deset dana posle njihove smrti Srbija je potpisala Kumanovski sporazum, kojim je okončano NATO bombardovanje.

„Heroj je onaj koji je preživeo taj besmisleni rat“, navodi Korać.

„Svaka politika na ovom svetu se sudi samo po rezultatima, a ne po namerama, čak i da je Milošević imao dobre namere, rezultati su katastrofalni. I vi njega sada proglašavate kao nekakvog heroja otpora“, dodaje Korać.

Podseća da je prošlo 25 godina od ratova devedesetih i da je vreme da kritički govorimo o tome.

„Ovi na vlasti su ordinarne kukavice, hrabrost je osuditi nešto što si loše uradio u prošlosti. Mi na jedan pogrešan način, proglašavajući da je to neki herojski period, hoćemo da zatvorimo diskusiju, a diskusija treba da bude otvorena. Politika traži hrabrost da u njoj kritički valorizuješ i sačuvaš za budućnost ono što je dobro, a izbrišeš ono što je loše“, ocenjuje Korać.

Ističe da je trenutno „celokupna politička scena u Srbiji pomerena udesno i prilično je antizapadna, mi nemamo stranku koja želi jasan rez sa prošlošću“.

„Svih ovih godina opozicija je paradoksalno sledila vlast“, navodi Korać i dodaje da je „politička scena Srbije katastrofalna, nema opozicije u parlamentu, sve je otišlo na nacionalističku stranu“.

Komentari

Vaš komentar