Korać o izboru rektora BU: Nije bio problem koga vlast hoće, nego koga neće

Vesti 29. maj. 202111:13 > 11:1616 komentara
Podeli:

Profesor BU u penziji, psiholog Žarko Korać izjavio je u Novom danu, govoreći o izboru rektora BU, da profesorka Ivanka Popović "plaća cenu za poništeni doktorat Siniše Malog". "Čak nije bio ni problem koga vlast hoće, nego koga vlast neće. Nju vlast nije htela", kaže Korać.

Govoreći o profesorki Ivanki Popović, kaže da misli da je ona bila „vrlo pristojna rektorka“.

„Ona je podržala studente kada je bio štrajk oko doktorata Siniše Malog, i ta priča je, upros otporima fakulteta. Na kraju je taj doktorat poništen. Ona je platila cenu, jednog moćnika današnje vlasti. Čak nije bio ni problem koga vlast hoće, nego koga vlast neće. Nju vlast nije htela“, kaže Korać.

Povezane vesti

Mišljenja je da nije bila „opozicioni rektor“.

„Ona je bila korektna, ona je podržala svoje studente, ona se brinula za univerzitet, pokazala se sposobnom u administraciji. Meni je sve bilo jasno s njom kada je u februaru DRI podnela prijavu protiv BU, tabloidi su je odmah optužili, tad mi je bilo jasno. da će oni gledati na bilo koji način nju da sklone, imam utisak da ona to nije videla, ali je rekla da se nikad nije desilo da senat glasa na jedan način, a savet na drugi“, kaže on.

Senat, objašnjava, čini 46 osoba koje su apsolutno kompetentne, koje su nju izabrale.

„BU je osnovala država, to nije privatan univerzitet. Harvard je recimo privatan. Ovo je klasično narušavanje autonomije univerziteta“, kaže Korać.

Ponovio je da je senat većinom glasova odabrao profesorku Popović, a ne profesora Đokića.

„Ali kada dođete na savet u kom su predstavnici države, odjednom on dobija više glasova. Nema nikakve sumnje da ona plaća cenu za taj poništeni doktorat“, kaže on.

Istakao je da je suština da na BU ima profesora koji imaju različite političke ideje.

„Nema sumnje da je kad je data podrška Vučiću da se kandiduje bilo puno profesora, to je pravo svakog profesora, ovde je nešto drugo, ovde država hoće da kontroliše univerzitet, odnosno stranka na vlasti. Time dajete signal da vam se ne dopada autonomija univerziteta“, kaže on.

Ne misli, kaže, da je autonomija gotova.

„Mislim da je ovo jedan udar na autonomiju u organizaciji režima. Autonomija univerziteta je pretpostavka kvaliteta visokog obrazovanja. Tamo dge država počne da kontroliše proces, to se završi degradacijom, poslednja stvar koja treba Srbiji je da se srozaju institucije obrazovanja“, kaže on.

Komentari

Vaš komentar