Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU: Povlačenje zakona dobra odluka

Vesti 09. dec 202109:12 2 komentara
N1

Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nataša Dragojlović izjavila je da Vlada iz svega što se dogodilo oko zakona o eksproprijaciji treba da izvuče pouke i dozvoli da se glas i stručne i šire javnosti čuje i sasluša i da se da maksimum da sve što je javni interes nađe svoj izraz u zakonima.

Povezane vesti:

„Mi smo tražili da Vlada povuče taj zakon jer su naše analize pokazale da zakon ima manjkavosti. Konvent je u kratkom pismu dao sažetak, a ono što jeste suština, reč je o rokovima, tretmanu svojine. Reč je da se postigne najširi konsenzus, predmet ovog zakona je bilo čija imovina i to su građani razumeli. I predsednik Republike je povukao taj zakon što je dobra politička odluka“, rekla je Dragojlović za RTS.

Prema njenim rečima, Nacionalni konvent je uvek pozvan da učestvuje u raspravi i on ima 27 radnih grupa koji su stalno u kontaktu sa Vladom.

„Konvent će omogućiti konsultacije i dati detaljniju argumentaciju kako ovaj zakon treba da izgleda, vodeći računa o našem pravnom okviru, tako da ćemo imati zakon koji je jasan svakom građaninu i koji se kao takav može primeniti bez problema“, istakla je Nataša Dragojlović.

Kako je dodala, Konvent stoji na raspolaganju i nada se da se nezadovoljstvo neće često iskazivati protestima, mada je i to, kako kaže, sve normalno u demokratskom društvu.

„Ovo što se sada dogodilo je uobičajeno u demokratijama. Vlada je htela da usvoji zakon, mi smo pokušali da sprečimo to usvajanje, kada nije bilo to dovoljno stiglo je i do predsednika koji je doneo razumnu odluku da zakon vrati Skupštini“, napomenula je.

Za odluku o odluci da Srbija sredinom meseca otvori Klaster 4 u pregovorima sa EU, Nataša Dragojlović je istakla da to dolazi u pravi čas jer su teme o životnoj sredini u fokusu kako građana tako i Vlade.

„Konvent je već uključen u sve konsultacije sa Vladom i resornim ministarstvom. Sledeće nedelje imaćemo jedan veliki sastanak u Subotici i to će biti prilika da vidimo kako Vlada vidi dalje korake pristupa ka EU, a mi ćemo da pratimo i analiziramo“, kazala je koordinatorka Nacionalnog konventa.

Govoreći o značaju otvaranja Klastera 4, rekla je da će time učiniti ovaj proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji živim, i da je ovo samo početak svega onoga šta mi treba da učinimo

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare