Kontrolorka pretučena na Ledinama: Fizički bol će proći, ali psihički ostaje

Vesti 14. okt. 202111:12 > 12:27114 komentara
Podeli:

Napad na kontrolorke karata u javnom prevozu na liniji 601 na Ledinama, još jedan je u nizu incidenata koji su se u gradskom prevozu dogodili u prethodnih godinu dana. Sara Simić, jedna od napadnutih kotrolorki, izjavila je za N1 da ih je fizički napao jedan muškarac dok su čekale prevoz na stajalištu. Fizički bol će, kako kaže, proći, ali psihičke posledice ostaju.

Simić je objasnila da je sa koleginicama u petak na Ledinama radila tzv. tačkastu kotrolu, kada su zatekli putnicu sa karticom za zaposlene na kojoj nije bilo uplate.

„Koleginica je predložila da se taj problem reši na dva načina. Postoji posebna karta, to vam je tzv. kazna kako je oni zovu, na licu mesta je 5.000 dinara, ili da se izda prekršajna prijava koja ide preko dokumenata sa matičnim borjem. Međutim, putnica je to odbila uz uvrede i svađu, i otišla uz reči da će se neko vratiti po samu karticu“, navela je.

POVEZANE VESTI:

Dodala je da takve pretnje primaju gotovo svakodnevno, ali da se retko ko vrati. Međutim, dok su čekale autobus kako bi se prevezle na drugu tačku, na stajalište je stigao automobil, vozač je otvorio prozor i devojku koja je sedela na suvazačevom mestu – a koju su kontrolorke prethodno zatekle bez validne karte – pitao ko joj je „oteo“ karticu.

„Devojka je pokazala prstom na koleginicu i on je tu izašao, i uz uvrede, glasno urlanje, i pretnje tražio da se njemu vrati kartica. Mi smo pokušali da mu objasnimo samu proceduru – oni imaju pravo da se žale, dobija se slip da je kartica oduzeta, na šta mi apsolutno imamo pravo po ugovoru. Međutim, njemu to očigledno nije bilo dovoljno, on je krenuo fizički da napada koleginicu“, kazala je Simić.

Molbe da se zaustavi nisu uradile plodom i ona je tada, kako je rekla, instinktivno odreagovala i našla se između njih dvoje.

„Onog momenta kad sam ja videla njega ispred sebe, znala sam da tu, kako da kažem, nema nazad, samo sam molila Boga da prođem što lakše (…) On je preko mene, ruke koja je povređena, pokušavao njoj da otme telefon. Kad joj je iščupao telefon, udario me je svojim laktom i naneo mi povrede. Fizički bol će proći, ali ono što ostaje je psihički. Jako je teško. Svako od nas ima porodicu, nikome nije prijatno da čuje da mu je dete povređeno“, istakla je Simić.

Upitana da li se posle ovog incidenta oseća bezbedno i spremno da se vrati na posao, kratko je odgovorila „ne“.

Od početka godine više od 260 napada na kontrolore

veljko vlahović kentkart n1
Izvor : N1

Veljko Vlahović, direktor kompamije „Kentkart“ koja vrši naplatu javnog prevoza u Beogradu, podsetio je za N1 da je ta firma angažovala privatno obezbeđenje upravo kako se ovakvi incidenti ne bi dešavali, ali da angažovanih radnika obezbeđenja nema dovoljno da se izbore da ovolikim brojem napada na kotrolore.

„Osnovni problem je što su ovakve situacije gotovo svakodnvne. Ono čemu su kolege izložene svaki dan u obavljanju svog rada je zastrašujuće i pomalo zabrinjavajuće. Od početka godine, samo ono što je zabeleženo incidenata koji su prešli granicu verbalnog, takvih je preko 260, od čega su se 52 sa lakšim ili težim povredama završila po kontrolore“, istakao je Vlahović.

On je zahvalio MUP-u Srbije na brzoj reakciji i privođenju napadača na Ledinama i izrazio nadu da će i sud adekvatno reagovati jer je to, kako je rekao, jedina nada da se ovakve stvari više neće dešavati.

Komentari

Vaš komentar