„Kontramere“ Srbije zbog zahteva Kosova za članstvo u SE, NVO: Upitno glasanje

Vesti 13. maj. 202219:15 > 19:3520 komentara
Podeli:

Srbija najavljuje da je spremna da ponovo pokrene kampanju povlačenja priznanja Kosova. To je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost saopštio ministar spoljnih poslova. Takva odluka dolazi kao reakcija na prijavu Kosova za članstvo u Savet Evrope.

Nagađalo se neko vreme u beogradskim medijima da li Srbija ima nove zemlje kandidate za povlačenje priznanja Kosova. Spekulisalo se tako o čvrstim obećanjima 14 zemalja. Ministar spoljnih poslova je nakon Saveta za nacionalnu bezbednost saopštio:

„Kao ministar spoljnih poslova sam predsedniku Vučiću predao diplomatske note četiri države koje su povukle priznanje takozvanog Kosova, a Savet za nacionalnu bezbednost ovlastio je predsednika Vučića da u trenutku kada to bude smatrao za potrebno, i širu javnost obavesti o kojim državama je reč“, istakao je Selaković.

Povezane vesti

Srbija je odlučila da povlačenje priznanja vrati u diplomatsku igru nakon što su kosovske vlasti predale prijavu za članstvo u Savetu Evrope.

Prema rečima ministra Selakovića, dve velike države pružaju logističku podršku Prištini za kampanju dobijanja novih priznanja, ali i zaustavljanja kampanje povlačenja priznanja. Ni ovaj put ne pominje koje su to države u pitanju.

"Ovim gestom želimo da damo šansu državama članicama Saveta Evrope da u junu mesecu ne pokrenu postupak prijema takozvanog Kosova u Savet Evrope. Time još jednom pokazujemo i našu spremnost da razgovaramo i našu spremnost da do rešenja dolazimo kroz dijalog a nikako da to činimo unilateralno, odnosno jednostrano", kazao je Selaković.

"Poruka koja ostavlja prostor da se veruje da Srbija jeste spremna da se vrati na pređašnje uslove odnosa Beograda i Prištine", ocenjuje Milica Andrić Rakić iz NVO "Nova društvena inicijativa".

Odnosno na moratorijum koji je septembra 2020. godine dogovoren u Vašingtonu, a koji je bio oročen na godinu dana.

"Kampanja otpriznavanja je, mislim, iscrpela svoje mogućnosti, dakle, to je nekih 15 zemalja u razvoju povuklo priznanje, koje verovatno nisu ni znale da su priznale Kosovo", kaže politikolog Ognjen Gogić.

Andrić Rakić kaže da je prijava Kosova u Savetu Evrope došla delimično pod pritiskom javnosti jer su i ministarka spoljnih poslova i kosovski premijer Aljbin Kurti u Prištini kritikovani zbog načina na koji se vodi spoljna politika.

"Meni je lično vrlo teško da poverujem da bi se Priština u ovom trenutku usaglasila da sama odustane od članstva", rekla je Andrić.

Prijava ne znači da će Kosovo uspeti da obezbedi članstvo, upitno je da li će glas u Savetu Evrope dobiti i od zemalja koje priznaju Kosovo, a pogotovo zemalja koje ne priznaju Kosovo, poput Ukrajine, smatra Gogić.

"Ali to zapravo znači da oni preglasavaju Ukrajinu. Ja ne mogu da zamislim iskreno, da sad u Savetu Evrope u narednih godinu dana da se otvori tema, protiv koje bi Ukrajina bila toliko oštra, a bila bi, i da oni sada mimo volje Ukrajine ovako nešto rade", napominje Gogić.

Komentari

Vaš komentar