Kontingent od pola miliona Sinofarm vakcina stigao u Srbiju

Vesti 26. apr. 202112:04 > 14:122 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Novi kontingent od pola miliona Sinofarm vakcina protiv koronavirusa stigao je u ponedeljak u Srbiju.

Avion sa vakcinama sleteo je na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“, a dočekale su ga premijerka Ana Brnabić i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Podsetimo, direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović je ranije izjavio da će od utorka vakcina Sinofarm biti dostupna za vakcinisanje i onima koji nemaju zakazane termine.

Brnabić: Srbiji do danas isporučeno nešto više od četiri i po miliona doza vakcina

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Srbiji do danas isporučeno nešto više od 4,5 miliona doza vakcina protiv koronavirusa.

Ona je na beogradskom aerodromu, gde je dočekala avion sa novim kontigentom Sinofarm vakcina, kazala da je trenutno skoro 1.950.000 građana ili oko 34 odsto punoletnih stanovnika Srbije vakcinisano makar prvom dozom.

„Današnjom isporukom od 500.000 doza došli smo do ukupno tri miliona doza vakcina koje je Sinofarm isporučio Srbiji. To nam je omogućilo da imamo masovnu imunizaciju“, rekla je premijerka.

Kazala je da je plan da do kraja aprila bude vakcinisano više od 37 odsto punoletnih stanovnika Srbije.

Izvor : Fonet

„Beograd je najbolji, tu vakcinacija teče ubedljivo najbolje, pa tako opština Stari grad ima čak 61 odsto punoletnih građana koji su primili makar prvu dozu, Savski venac 60, a Vračar 59 odsto. Moramo da učinimo nešto da ubrzamo vakcinaciju u drugim okruzima i sredinama, kako bi u junu mogli da kažemo da smo bezbedni“, rekla je premijerka.

Pozvala je građane da ne veruju „lažnim vestima, tračevima i antivakserima“ i najavila da je za „pobedu“ nad epidemijom potrebno da bude vakcinisano više od 57 odsto punoletne populacije Srbije.

„Vakcina je jedino što nas spasava i što će nam omogućiti da pobedimo virus. Važno je zato da vakcinaciju završimo tokom maja i juna i da stavimo tačku na ovaj problem“, kazala je Ana Brnabić.

Upitana da li se u Srbiji rade studije da li je potrebna i treća doza vakcine Sinofarm u cilju stvaranja antitela, premijerka je rekla da nadležni vode računa o tome, kao i da detaljno prate istraživanja koja se sprovode u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kini u vezi sa Sinofarm vakcinom.

„Videćemo šta kažu studije i šta kaže proizvođač. Treba da pustimo stručna lica da govore o tome, ali po onom što vidimo u Srbiji, Sinofarm vakcina štiti fantastično“, kazala je predsednica Vlade Srbije.

„Nema potrebe da pooštravamo mere, brojevi padaju“

Premijerka je izjavila da će se sednica Kriznog štaba za borbu protiv korone održati kad bude potrebe, ali da se ona svakodnevno čuje sa njegovim stručnim delom.

„Čujem se redovno da vidimo da li je potrebno da relaksiramo neke mere ili zategnemo, mada mislim da ne treba da ih pooštrimo jer padaju brojevi novozaraženih. Imamo još neke teme“, rekla je Brnabić.

Dodala je „videćemo, sednica Kriznog štaba biće održana kad bude potrebno“.

Čen Bo: Drago mi je da su kineske vakcine doprinele masovnoj vakcinaciji u Srbiji

Ambasadorka Kine Čen Bo izjavila je da joj je drago da kineske vakcine Sinofarm doprinose masovnoj vakcinaciji u Srbiji i da ih je do sada isporučeno tri miliona doza.

„Masovna vakcinacija u Srbiji daje rezulate, brojevi novozaraženih padaju“, rekla je Bo na dočeku novog kontingenta kineskih vakcina na aerodromu Nikola Tesla.

Ona je navela da je epidemija u Kini stavljena pod kontrolu i da je u toj zemlji dato više od 220 miliona doza, dodajući da se vakcinacija ubrzava.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar