SDS, Nova i GDF: Idemo na drugu rundu, spremni da podržimo platformu opozicije

Vesti 15. sep 202114:05 7 komentara
N1

Mi idemo na drugu rundu dijaloga, ostajemo pri svemu onome što smo predložili u martu, a spremni smo da podržimo i platformu opozicionih stranaka o izbornim uslovima koja je objavljena u utorak, jer se za to zalažemo od početka, rečeno je na konferenciji za novinare Socijaldemokratske stranke, Nove stranke i Građanskog demokratskog foruma.

Predsednik SDS Boris Tadić rekao je da žali za propuštenih godinu dana, jer su dve platforme opozicionih stranaka u međupartijskom dijalogu uz posredovanje Evropskog parlamenta veoma slične.

Evropski parlament je definisan okvirima u kojima mogu da rade i upozoravao sam na to, a neke stranke u opoziciji su njihov predlog primile sa razočaranjem, rekao je Tadić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, Evropski parlament je usvojio neke od sugestija koje su date, ali pre svega je važno da se zahteva angažman OEBS do samog dana izbora.

Dokle god opozicija manifestuje konfuzno ponašanje, potrošili smo vreme. Vučić može da slavi, ne samo ovaj danas izmišljeni praznik, nego i nejedinstvo opozicije, poručio je Tadić i ponovio apele da se opozicija objedini u zahtevi za izborne uslove.

Postojeći režim neće menjati zakon, a predlog je svim opozicionim strankama da se objedinimo, nezavisno od različitih politika, međusobnih odnosa, rekao je Tadić i naglasio da bi se kasnije razgovaralo o jednoj listi, jednom kandidatu ili više lista i nenapadanju u slučaju više predsedničkih kandidata.

On je uputio i molbu nezavisnim medijima da zaista budu nezavisni i ne prave diskriminaciju među opozicijom, pa da „neki budu jednakiji od drugih“.

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan ukazao je da se jedino od vlasti apsolutno nije moglo čuti o ovim platformama i predlozima, a da je polazište opozicije da je samo jedan protivnik – režim Aleksandra Vučića.

Movsesijan je ukazao i da mediji nose određenu vrstu odgovornosti, navodeći kao primer da građani i ne znaju šta je platforma ovih stranaka za međupartijski dijalog.

Aris Movsesijan
N1

On ističe da ima „opravdanu sumnju“ da predstavnici vlasti nisu pročitali nijednu platformu i predlog i ne bave se time na adekvatan način.

Dačić je dužan da pozove OEBS, da u punoj misiji prati izbore, rekao je on.

Potpredsednik GDF Rade Veljanovski rekao je da ova grupacija opozicionih stranaka ne očekuje da se posrednici Evropskog parlamenta opredeljuju čiji je predlog ili platforma bolja, jer „znaju s kim imaju posla i na strani opozicije i na strani vlasti“.

Vlast želi što manje da prihvati, mi tražimo što više. Nemamo vremena, do kraja septembra, a (Vladimir) Orlić i (Ivica) Dačić su upućeni da odbiju sve, rekao je Veljanovski.

Rade Veljanovski
N1

Vlast je ta koja treba da sprovede dogovoreno, a opozicija da kontroliše, rekao je Veljanovski.

On je najavu lidera Narodne stranke Vuka Jeremića da će učestvovali na lokalnim izborima u Negotinu 17. oktobra nazvao konfuzijom u razmišljanju te stranke i njenog lidera, koji su bili najglasniji zagovornici bojkota 2020. godine.

Druga runda međupartijskog dijaloga je zakazana za 17. i 18. septembar, a stranke su imale rok do 12. septembra da u pisanoj formi dostave primedbe na predlog delegacije Evropskog parlamenta koja posreduje razgovorima vlasti i opozicije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare