Kon: Nositi maske i u baštama kafića, u suprotnom – moguće kazne

Vesti 11. apr. 202121:2056 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je da zaštitne maske treba nositi i u baštama kafića i ocenio kako je česta pojava je da se preporuke shvataju kao neobavezne.

povezane vesti

„O tome mora da se priča, ali mora da bude jasno ljudima. Mi smo još jednu stvar naučili, kada kažemo da je nešto preporučeno kao da im je rečeno da ne treba da se koristi, ovo je obaveza. Neka se niko ne iznenadi ako mu u bašti priđe komunalni milicajac i kazni“, rekao je Kon u emisiji „Osvrt“ TV B92.

On je ocenio da je Srbija „na pravom putu“ i da bez dileme „polako izlazi iz ove situacije“ jer “ trenutno dobro stoji zbog imunizacije“.

Govoreći o sutrašnjem otvaranju tržnih centara, Kon je naveo da medicinski deo Kriznog štaba nije bio za to da se oni otvore odmah sutra.

Kon je naveo da je u Srbiji zabeležen samo jedan slučaj tromboze od početka vakcinacije i ocenio da je „besmisleno“ upoređivanje tog broja sa brojem ljudi koji svakodnevno umire od posledica zaraze korona virusom.

„To je potpuno besmisleno upoređivati. Vi kada birate vakcinu birate zaštitu, a ako ne birate vakcinu birate zarazu“, rekao je Kon.

On je objasnio i da je nemoguće da vakcina koja se bazira na mrtvom koronavirusu zarazi osobu koja ju je primila.

„To je priča kao da li neko može da oživi mrtvog čoveka“, naglasio je Kon.

On je naveo da lekari preporučuju vakcinaciju trudnica, ali da država ne može da stane iza toga jer nema još dovoljno podataka, a te preporuke će se pojaviti vrlo brzo jer je potrebno da se na osnovu rezultata definišu preporuke.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar