Kon: Nismo uspeli sa opštim merama zaštite

Vesti 04. mar. 202121:34 > 21:5966 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Strahinja Aćimović

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je za RTS da trenutna situacija sa koronavirusom nije dobra, uglavnom je vanredna, a u delovima gde nema mesta za smeštaj, postaje povremeno i katastrofalna.

„Na nižim smo brojkama nego što su bile, ali to ne znači da je situacija bolja. Sutra će ministar sa direktorima kovid bolnica držati sastanak šta prelazi u kovid sistem“, kaže Kon.

povezane vesti

Navodi da se pričalo o opštim merama zaštite toliko dugo, ali nismo uspeli – distanca, maske, redovno pranje ruku i izbegavanje prostora gde je rizik veći od zaražavanja.

„Nama se situacija pogoršava, ali je uspon nastao posle sretenjskih praznika. Još od 25. januara kreće blag, ali stalni uspon. Prvi put je jasno rečeno 18. februara da moramo ozbiljno da pooštrimo mere“, kazao je Kon za RTS.

Jako je ohrabrujuće da broj ne raste iz dana u dan, kaže.

„Najvažnije je da se shvati da je medicinski deo Kriznog štaba tražio da bude otvoreno samo za namirnice, apoteke i za gorivo, a da sve bude zatvoreno tokom vikenda. Nikada posebno nismo naglašavali policijski sat“, naglasio je Kon.

On je pozvao još jednom ljude da se vakcinišu.

Prema njegovim rečima, sada počinje vreme potpunog isterivanja virusa.

„Imunitet koji se dobija vakcinacijom znatno je jači čak i od imuniteta koji se dobija najblažom infekcijom. Ne mogu to da tvrdim, ali pokazatelji prvi su takvi“, kaže Kon.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar