Kon: Nema popuštanja mera, ovo je vrhunac tolerancije

Vesti 15. jan. 202117:36 > 18:259 komentara
Podeli:

Član Kriznog štaba, epidemiolog dr Predrag Kon, kazao je da posle novogodišnjih i božićnih praznika nije došlo do povećanja broja zaraženih koronavirusom, ali da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna. Kazao je i da preventivne mere treba da ostanu na snazi do daljeg, da je ovo vrhunac tolerancije, odnosno da je medicinski deo Kriznog štaba i dalje za restriktivnije mere.

Kon je na konferenciji za novinare Kriznog štaba rekao da je ohrabrujuće to što posle praznika nije došlo do povećanja broja zaraženih, ali da je istakao da je broj obolelih i dalje visok, i da se epidemiološka situacija ne može okarakterisati drugačije nego kao nepovoljna.

„Mere koje su na snazi pokazale su da deluju i da se ipak polako spušta taj broj“, naveo je Kon ističući da je važno da se što više ljudi što pre vakciniše, i da se sa padom broja zaraženih ne smemo opuštati.

Govoreći o novom talasu epidemije u Evropi, izazvanom pre svega novim sojem koronavirusa, Kon je rekao da ukoliko do toga dođe i u Srbiji, pre će biti reč o „grbi“ ovog istog talasa, nego o četvrtom talasu epidemije.

„To sve zavisi koliko bi se razvio. Ne očekujemo da bude nešto dramtično, kao što je bio treći, ali ne možemo da kažemo da živimo van sveta. Ako se to dešava u Evropi, ako se toliko širi taj soj, ne možemo da kažemo da je nemoguće“, upozorio je Kon.

„Upravo zbog toga tog opuštanja u ovom času, a Boga mi, do daljeg, ne bi smelo da bude. Ovo je vrhunac tolerancije. Mislim da bi medicinski deo (Kriznog štaba) i dalje bio za restriktivne mere. Ali racionalno o svemu razmišljamo, vidimo da ima rezultata, ali bi brže bilo da je više restriktivnije, ali bi bilo i problema“, dodao je on.

Popuštanje mera nije realno uopšte, posebno kada škole treba da počnu da rade i kada imamo novi soj u Evropi, naveo je Kon.

„Treba shvatiti da će (početak škole) svakako dovesti do povećanja akutnih respiratnoh infekcija koje se inače dešavaju. Treba očekivati, ne sa radošću, da se pojavi i grip. To je sve što će u nekom narednom periodu da nam predstavlja teškoće“, upozorio je on.

Ukidanje obaveznog PCR testa politička odluka

Govoreći o odluci da se ukine obavezan PCR test za ulazak u Srbiji državljana pet susednih zemalja, Kon je rekao da je reč o „političkoj odluci“ vezanoj za tzv. „Mini Šengen“.

„S obzirom da je situacija trenutno slična u tim zemljama, onda to nije poseban epidemiološki problem, dok je za ostale isto što je bilo“, naveo je Kon.

Ortopedija najkasnije od ponedeljka

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković istako je da je situacija u bolnicama mnogo bolja nego što je bila, i da je namera da se što pre osposobe ortopedska odeljenja zbog vremenskih uslova.

Institut Banjica će, kako je istakao, početi da radi najkasnije u ponedeljak, a isto važi i za ortopedske bolnice u Vojvodini.

„Moramo se pridržavati mera, one su krucijalne s obrzirom na sve što se dešava u okruženju i drugim državama Evrope i sveta“, poručio je Gojković.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar