Kon: Moramo biti ekstremno oprezni kod popuštanja mera, naći balans s ekonomijom

Vesti 06. maj 202109:36 > 14:239 komentara

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se izašlo iz nepovoljne epidemiloške situacije, koja je sada nesigurna, bolja je nego što je bila, ali i da će se narednih dana videti posledice opuštanja tokom majskih praznika.

povezane vesti

„Svakako smo pred situacijom gde nas očekuje otvaranje ali moramo biti ekstremno oprezni“, rekao je RTS-u na pitanje o mogućem popuštanju mera dr Kon, koji je član Kriznog štaba za borbu protiv korone, pred popodnevno zasedanje tog tela.

Kako je istakao, ne smemo da dozvolimo ponovni porast broja novozaraženih, jer „čim se malo opustimo za svega nekoliko dana se to vidi“.

Na pitanje da li će se otvoriti kafići i restorani koji u svom sastavu nemaju bašte, on je naveo da sme da prejudicira ništa.

„Medicinski deo je tražio da se to odloži da to bude tek posle 15. (maja), ali činjenica je da je taj ekonomski pritisak i potreba jako velik i o tome se mora razmišljati. Videćemo gde ćemo naći taj balans“, rekao je Kon.

On je naveo da novčane stimulacije u borbi protiv kovid-19 treba podržati.

Komentarišući otvaranje vakcinalnog punkta u beogradskom tržnom centru Ušće, Kon je objasnio da je to stimulacija prvenstveno za mlađe.

„U fokusu su oni koji su jako često u kontaktu sa drugima, dakle između 20 i 49 godina. Jako je značajno da se poznate ličnosti javno vakcinišu“, rekao je Kon.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar