Kon: Moralno nedopustivo da vakcinacija ne bude obavezna za zdravstvene radnike

Vesti 05. dec. 202112:2847 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Epidemiolog i član republičkog Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa Predrag Kon izjavio je da je obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika nešto što je nužno i ocenio da je "moralno i etički nedopustivo da ona nije obavezna".

Pročitajte još:

Kon je za televiziju Prva rekao da nije previše razmišljao o eventualnim sankcijama za zdravstvene radnike koji ne žele da se vakcinišu i da ne zna kakve bi one mogle da budu, ali da „nema nikakve dileme da za neke profesije vakcinacija mora biti obavezna“.

„Mi smo uveli obaveznu imunizaciju (zdravstvenih radnika) u Pravilnik o imunizaciji i stručno-metodološkim uputsvima. To jednostavno postoji. To je regulisano zakonom“, istakao je Kon.

On je rekao da se ta obaveza nije primenjivala ni ranije, a prema njegovim rečima, vakcinacija zdravstvenih radnika je obavezna i protiv gripa, protiv koga je vakcinisano od pet odsto do 40 odsto medicinara, u zavisnosti od ustanove, kao i hepatitisa B, protiv koga je vakcinisana polovina radnika u zdravstvu.

Kon je dodao i da pitanje obavezne vakcinacije za sve građane nije za zdravstvenog radnika ili epidemiologa, jer je on uvek za to da vakcinisanost bude izrazito visoka.

„Ne mogu da budem protiv neke mere koja povećava vakcinisanost“, kazao je Kon.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar