Komlen Nikolić, Hadžiomerović: Optužbe Hrkalović-Stefanović uticaj na pravosuđe

Vesti 21. jun 202223:11 > 23:14 5 komentara
MUP Republike Srbije, arhiva

Javne međusobne optužbe dva bivša saradnika, Dijane Hrkalović i Nebojše Stefanovića i sve što se u medijima nakon toga dešavalo predstavlja neprimereni uticaj na pravosuđe, saglasili su se predsednica Udruženja javnih tužilaca Srbije Lidija Komlen Nikolić i sudija Apelacionog suda u penziji Omer Hadžiomerović.

Komentarišući intervju bivše državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović, kojoj se sudi za trgovinu uticajem, Hadžiomerović je za Insajder TV rekao je da bi se to moglo shvatiti kao neprimereni uticaj na sud.

Smatra da je time „upravo data mogućnost okrivljenoj da iznosi jednu verziju u javnosti i da se stvara slika u javnosti“.

Povezano:

„Jer nije samo da će mu se (sudskom veću) desiti nešto neprijatno u samoj profesionalnoj karijeri dok radi svoj posao nego se urušava i njegov imidž, poverenje javnosti u njegov rad i stvara se jedna atmosfera da neki sud tamo sudi nešto bezveze“, rekao je Hadžiomerović.

Podsetio je da je prema zakonu svako „lice koje se nalazi u poziciji orkivljenog ima pravo da se brani onako kako ono smatra da je u njegovom interesu“.

Ipak, kako je dodaje, važno je samo ono što se kaže u sudu i pred pravosudnim organima, te sve što se dešava izvan postupka – nije odbrana.

Komlen Nikolić je, komentarišući što je na optužbe Hrkalović, aktuelni ministar odbrane Nebojša Stefanović reagovao video izjavom, koja je poslata sa zvanične mejl adrese ministarstva, rekla da je upotreba javnih resursa neprihvatljiva.

„Neprihvatljivo je i neprimereno je da se koriste resursi ministarstva, da li je to odbrane ili unutrašnjih poslova, neprimereno je da se koristi u interesu rešavanja unutarstranačkih razmirica“, rekla je ona.

Smatra da je to „neprofesionalno i neprimereno“, preneo je insajder.net.

„To je nešto što je neprofesionalno, neprimereno i trebalo bi pre svega po meni da bude čak i pitanje političke odgovornosti, što se ovde očigledno u Srbiji, ne postavlja“, istakla je Komlen Nikolić.

Rekla je da su kolege tužioci Tužilaštva za organizovani kriminal u prethodnom periodu „izloženi medijskim udarima bez adekvatne zaštite“.

Prema njenim rečima, oni, niti imaju zaštitu „i jednostavno su izloženi iako postoje zakonski mehanizmi po zakonu i Ustavu“.

„Postoji Državno veće tužilaca, postoji Poverenik za samostalnost koji bi trebali da odreaguju na ovako jednu medijsku kampanju koja nije samo vezana za ovaj sudski postupak nego i za prethodne sudske postupke“, istakla je Komlen Nikolić.

Dodala je da ipak nije pitanje jednog ili dva pojedinca, već je, kako smatra, to pitanje sistema.

„Ovde imate pitanje urušavanje kredibiliteta uopšte jednog državnog organa, ne samo tužilaštva, već i suda što znači celog pravosudnog sistema gde vi imate sistem koji treba da odreaguje“, dodala je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare